Cei 5 pași de bază în amenajarea unei băi

Fiecare baie necesită o amenajare specială, dat fiind faptul că aceste spații sunt menite să ofere confort. Băile moderne înseamnă mai mult decât zone simpliste și monotone pentru igienă zilnică, iar pentru a obține exact aspectul dorit, iată care sunt pașii ce trebuie parcurși la nivel de amenajare. 

Alegerea elementelor de utilare pentru baie

Pentru a spori confortul, atât la nivel estetic, cât și în ceea ce privește funcționalitatea, va fi nevoie de o alegere cât mai corectă a elementelor de utilare. Există o multitudine de cădițe de duș de diferite dimensiuni, pentru orice tip de baie, așa ca alegerea poate fi una ușoară. 

Dacă până nu demult căzile de baie erau singura opțiune la nivel de amenajare a acestui spațiu, în prezent cădițele de duș moderne sunt o opțiune din ce în ce mai la îndemână.

Beneficiul major pe care îl oferă acestea este cel al spațiului, deoarece ele ocupă cu mult mai puțin spațiu față de o cadă uzuală și în plus sunt și mai estetice. Cădițele de duș folosesc spațiul pe verticală, iar închiderile moderne din sticlă sau acril conferă băilor un aspect elegant și spectaculos. 

Pe lângă cădița de duș va fi nevoie și de alegerea unui lavoar sau a unei chiuvete, dar și alegerea unui WC suspendat sau uzual. Nu trebuie uitate nici dispenserele, pentru că acestea pot completa într-un mod elegant aspectul unei băi. 

Măsurarea corectă a suprafeței băii

Pentru a te asigura că fiecare element de utilare achiziționat se va potrivi în baia ta este recomandat să faci măsurătorile de rigoare. Folosește o ruletă pentru dimensiuni și amintește-ți că aceste măsurători se recomandă a fi făcute atunci când baia este eliberată complet de mobilier sau de alte elemente. Fiecare alt obiect din baie, inclusiv plintele, poate influența rezultatele măsurătorilor. 

Alegerea materialelor de finisare

Față de băile vechi, în care era folosită vopseaua pentru a acoperi zonele de perete, în amenajările moderne sunt incluse o multitudine de materiale. Printre acestea pot fi menționate: piatra naturală, placajele ceramice, rășina epoxidică, lambriul din lemn și chiar unele tipuri de tencuieli decorative.

Finisajele vizează atât zona de perete, cât și pardoselile, iar la acest nivel câștigă foarte mult teren placajele ceramice (gresia) și piatra naturală (travertin, marmură, granit sau ardezie). Alături de aceste materiale, considerate a fi de acoperire, este necesar și un adeziv potrivit, cu ajutorul cărora se stabilizează placajele. 

Hidroizolarea băii

Un aspect foarte important în amenajarea băii îl constituie aplicarea unei hidroizolații. Hidroizolația are rol de protecție la nivelul elementelor structurale din beton, preîntâmpinând astfel infliltrațiile de apă. Apa este periculoasă pentru aceste zone, iar în cazul băilor pericolul este cu atât mai mare cu cât nivelul de abur este mai crescut. 

Amenajarea elementelor decorative

O baie elegantă și spectaculoasă nu trebuie neapărat să fie saturată de decorațiuni. Din contră, va fi necesară alegerea unui stil adecvat pentru baie, iar în funcție de acesta se vor putea alege și obiectele decorative. 

Pentru băi poți alege suporturi speciale pentru periuțe sau dozatoare de săpun deosebite, realizate din materiale care să se integreze cât mai bine în cadrul stilului ales. Pot fi alese, de asemenea, chiar și amenajările pe bază de plante, pentru că există multiple opțiuni în acest sens. Plantele curgătoare, leandrul sau ficusul pot fi alegeri foarte bune, care pot schimba aspectul oricărei băi. 

Aceștia sunt pașii ce trebuie să fie avuți în vedere atunci când este realizată amenajarea băii, luând în calcul atât aspectul structural, cât și factorii de arhitectură. Lucrând cu grijă și investind în calitatea materialelor, amenajare băii va fi un proces simplu, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.