Cele mai bune sisteme de încălzire în 2021 sunt încă pe gaz?

Cele mai bune sisteme de încălzire din 2021 sunt de mai multe feluri, unele fiind mai eficiente decât altele. Încălzirea cu ajutorul unei centrale termice controlată printr-un termostat comandat prin internet rămâne în continuare o soluție de top pentru români, dar în acest articol vom vorbi și despre alte sisteme de încălzire stabilind dacă ar putea fi eficiente sau nu.

Schimbări radicale chiar și pentru centrale termice

Ultimele 15 luni de zile au schimbat lumea cum nimic nu a mai făcut-o până acum. Epidemii au mai fost, dar niciuna nu s-a întâmplat când tehnologia evolua la o viteză atât de mare. Astfel, de data aceasta am fost forțați să îmbunătățim totul, inclusiv sistemele de încălzire. Oriunde privești acum în industria centralelor termice, vei observa îmbunătățiri, tehnologii noi și rezultate mult mai bune.

Toate acestea au fost necesare. Oamenii petrec mai mult timp acasă decât niciodată și au nevoie de un sistem de încălzire mai performant, mai capabil și mai simplu de folosit. Un termostat wireless comandat prin internet nu mai este ceva scump, greu de folosit și de domeniul viitorului.

Este ok să renunțăm la încălzirea pe gaz?

Cea mai mare parte a populației, nu și-ar permite încă să schimbe sistemul de încălzire din locuință, din mai multe motive. În primul rând, toată infrastructura blocurilor a fost construită pentru a putea duce gaze naturale și apă către zeci de apartamente. De apă oricum vom avea nevoie, dar ce vom face cu toate țevile de gaze? Un al motiv ar fi prețul. Energia electrică este mult mai scumpă decât gazul.

Există foarte multe considerente care trebuie precizate. Sistemele de încălzire de generație nouă și foarte nouă care pot funcționa 100% cu energie electrică sunt benefice pentru cei care trăiesc extravilan sau în teritoriu și  nu au acces la gaze naturale sau chiar apă. Dar pentru cei din orașe, încălzirea cu gaze naturale încă rămâne o soluție bună pentru următorii ani.

Dacă producătorii ar simți discrepanțe, ar lua măsuri și ar produce echipamente performante care să nu mai folosească gazul. În schimb, de la an la an vedem tot mai multe centrale termice cu termostat cu comanda prin telefon și alte zeci de noi funcții care dau un randament mai bun, consumă mai puțin gaz și oferă un confort mai mare utilizatorului.

Centralele termice pe gaz încă pot livra mai mult, deci vor rămâne opțiunea numărul 1 pentru utilizatorul de rând.

Metode de încălzire cu energie electrică

Există și metode de încălzire cu energie electrică ce în viitor vor deveni la fel de eficiente precum sunt și sistemele pe gaze naturale. Deocamdată, diferența de consum dintre cele două categorii principale nu este foarte mare. Montajul unui sistem de încălzire în pardoseală de exemplu, este destul de complicat și implică costuri mai mari.

Cu energie electrică mai pot funcționa boilerele electrice, sistemele care acumulează energie solară, suporturile electrice pentru prosoape sau chiar șeminee.

Concluzie

Majoritatea sistemelor de încălzire bune din 2021 folosesc gazul ca și combustibil principal pentru încălzirea locuințelor. Viitorul pare să aparțină sistemelor electrice, dar cel puțin pentru următorii ani, centralele termice pe gaz vor continua să încălzească locuințe din ce în ce mai eficient.