Cele mai importante avantaje ale ambalajelor biodegradabile pentru afacerea ta

În anul 2022, asistăm cu toții zilnic la din ce în ce mai multe schimbări climatice și de mediu, efecte ale încălzirii globale. Aceste modificări climatice sunt o problemă cât se poate de reală și urgentă, ce ne privește pe toți și pentru care trebuie să găsim soluții, pentru binele comun. Pentru că schimbările majore încep cu câte un mic pas, fiecare dintre noi este dator să facă ajustări și adaptări în viața de zi cu zi, pentru a ne asigura că planeta nu mai are de suferit din cauza noastră. 

     Ca și antreprenor, trecerea către folosirea ambalajelor biodegradabile este o alegere înțeleaptă, care pe lângă toate beneficiile reale pe care le are pe termen lung, arată clienților că afacerea ta ține cont și își dorește să reducă impactul negativ asupra mediului. În acest sens, vom discuta în rândurile ce urmează, despre principalele avantaje ale ambalajelor biodegradabile , din ce se obțin ele, în ce scopuri se pot folosi și de ce sunt o alternativă foarte prietenoasă a plasticului. 

Din ce se obțin ambalajele biodegradabile?

     Ambalajele biodegradabile sau bioplasticul, cum mai sunt numite, sunt produse derivate din materiale naturale precum grăsimi și uleiuri vegetale, trestie de zahăr sau amidon de porumb. Principala mare diferență între plasticul obișnuit și bioplastic o reprezintă modul în care se descompun în natură. Plasticul se descompune în particule și bucăți mici, ce poluează solul și pânza freatică, ajungând ulterior în mări și oceane, în timp ce materialele biodegradabile se descompun atunci când asupra lor acționează microorgaanisme, ce le consumă și metabolizează, fără a elimina în mediul înconjurător substanțe toxice sau dăunătoare.

Principalele avantaje ale materialelor biodegradabile asupra afacerii tale

  1. Reducerea emisiilor de carbon – ca și antreprenor, ai un obiectiv financiar pe care trebuie să-l atingi, însă nu cu orice preț. Orice profesionist trebuie să aibă în vedere impactul la scară largă pe care afacerea sa îl are, implicit asupra mediului. În acest sens, ambalajele biodegradabile sunt o alternativă prietenă cu mediul, datorită faptului că procesul de obținere al acestora produce mult mai puține emisii de carbon, comparativ cu plasticul obișnuit. Acest lucru nu poate fi decât un punct în plus pentru afacerea ta, din perspectiva clienților care vor să cumpere bunuri de la companii dedicate sustenabilității.
  2. Timpul de degradare – comparativ cu materialele plastice obișnuite care au o durată de viață de sute de ani, ambalajele biodegradabile se descompun în mediu pe parcursul câtorva luni sau în unele situații, pe parcursul a 1-2 ani. Folosirea acestui tip de materiale nu face decât să îmbunătățească imaginea brand-ului tău în ochii clienților, deoarece în ultimii anii a crescut considerabil numărul persoanelor care au conștientizat nevoia urgentă a unei schimbări în ceea ce privește reducerea deșeurilor plastice.
  3. Materialele biodegradabile nu conțin toxine sau alergeni – majoritatea consumatorilor sunt preocupați de ambalajele produselor pe care le cumpără și dacă acestea le afectează sănătatea. Când clienții tăi vor descoperi că folosești materiale biodegradabile, vor înțelege importanța pe care o acorzi unui stil de viață sănătos și cu siguranță vor aprecia.  
  4. Diversitatea produselor – indiferent de specificul afacerii pe care o conduci, există pe piață o gamă largă de alternative biodegradabile pentru plasticul tradițional. Dacă de exemplu, conduci o firmă de catering, pe site-ul celor de la Neopack.ro regăsești o varietate de produse sustenabile, potrivite acestei nișe, de la castroane de unică folosință, la cutii și diverse recipiente pentru ambalarea alimentelor. 

       Luând în considerare avantajele enumerate mai sus, orice antreprenor poate concluziona că folosirea ambalajelor biodegradabile este o alegere înțeleaptă. Lăsând la o parte beneficiile asupra creșterii și fidelizării clientelei, fiecare se va bucura de reducerea costurilor pentru reciclarea deșeurilor sau de reducerea emisiilor de carbon. Cu siguranță, în următorii ani vom asista la o tranziție mai amplă a companiilor către folosirea materialelor biodegradabile și sustenabile, întrucât cu toții trebuie să participăm la salvarea mediului înconjurător.
Sursa foto: Pexels.com