Conductorii, componente esentiale ale unei instalatii electrice

In procesul de constructie al unei locuinte sau al unei intreprinderi, unul dintre cei mai importanti pasi este reprezentat de realizarea sistemelor de instalatii electrice, de care suntem in totalitate dependenti in ambele situatii expuse si nu numai. Calitatea instalatiei electrice este strans legata de calitatea produselor ce intra in alcatuirea acesteia, fapt pentru care, nu este recomandat sa se faca niciun fel de compromis in procesul de selectare al componentelor pentru instalatia electrica. Locuina sau intreprinderea in sine sunt lucruri in care investim pe termen lung, aspect care se aplica si in cazul instalatiei electrice. Siguranta la montaj si exploatare sunt lucruri deosebit de importante atunci cand vorbim despre sistemele electrice, astfel ca alegerea unor produse fiabile te poate scuti de numeroase probleme pe termen lung.

Cablurile si conductorii electrici sunt parti absolut esentiale ale unei instalatii electrice, motiv pentru care investitiile in astfel de produse este recomandat sa se faca cu foarte mare atentie. O instalatie electrica proiectata si executata in mod corespunzator poate rezista fara probleme cateva decenii, insa pentru a te putea bucura de acest aspect, sunt necesare mentenante si verificari regulate.

Unde ne sunt utili conductorii?

            Asa cum am mentionat si in incipitul articolului, cablurile si conductorii electrici sunt parti esentiale ale unei instalatii electrice. Circuitul de prize, cel de lumini, traseele suplimentare sau tabloul electric sunt toate parti componente ale unui sistem electric, care nu ar putea fi conectate la reteaua electrica fara existenta conductorilor. In prezent, regasim o gama larga de conductori ce pot acoperi perfect nevoile noastre, desigur daca ii vom alege pe cei corespunzatori.

Care sunt cele mai comune tipuri de cabluri si conductori?

            De indata ce suntem pusi in situatia de a face cele mai bune alegeri pentru locuinta si pentru confortul si siguranta noastra, vom putea constata cu usurinta faptul ca producatorii ne intampina cu o gama foarte larga de astfel de produse. In sistemul electric al unei case sau al unui alt tip de cladire, vom intalni in mod comun:

  • Tuburi flexibile precablate;
  • Conductori rigizi din cupru (pot avea diferite culori sau combinatii de culori);
  • Conductori flexibili din cupru;

 

Un aspect foarte important de mentionat este faptul ca alegerea conductorilor se face intotdeauna in functie de necesitati, fapt pentru care proiectul aferent instalatiei electrice trebuie realizat numai de catre un expert. Alegerea unor conductori nepotriviti poate avea ca si rezultat o instalatie electrica defectuoasa, ce poate compromite numeroase electronice si electrocasnice sau iti poate chiar pune viata intr-un real pericol.

Cum pot afecta conductorii slab calitativi, buna functioanare a instalatiei electrice?

            Probabil ca aceasta intrebare este una pe care ne-o adresam fiecare dintre noi in momentul in care suntem pusi in situatia de a alege componentele instalatiei electrice. Un conductor de o calitate indoielnica poate genera in timp o serie larga de probleme ce se pot fie limita la nivelul instalatiei electrice (sigurante automate ce sar constant), fie pot genera chiar si un incendiu din pricina unor scurtcircuite ce pot aparea. Din acest motiv, este mai mult decat recomandat sa nu se faca niciun fel de comprimis in alegerea conductorilor, indiferent ca vorbim despre propria locuinta, intreprindere, magazin sau orice alt tip de cladire.