Cum poți să-ți reduci amprenta de carbon personală prin alegerea unor produse sustenabile

Sustenabilitatea planetei pe viitor nu ține doar de guverne sau companii industriale mari, ci și de fiecare dintre noi. Responsabilitatea personală duce la reducerea impactului pe care-l avem asupra pământului. Iar alegerile pe care le facem, inclusiv la produsele folosite, pot însemna o amprentă de carbon mai redusă.

Amprenta de carbon înseamnă cantitatea totală de gaze de seră pe care o produce o persoană sau o companie. Fiecare acțiune pe care o facem se adaugă la această amprentă. Conform statisticilor, amprenta de carbon a unei persoane din Statele Unite, de exemplu, este de 16 tone, dar media globală este de 4 tone pentru fiecare persoană. Cu toate acestea, specialiștii în protecția mediului spun că pentru a atinge obiectivele de sustenabilitate stabilite pentru 2050 ar trebui să ajungem fiecare la o medie de 2 tone.

Amprenta de carbon a fiecăruia poate fi calculată destul de simplu. În primul rând, trebuie să ne uităm la consumul nostru din casă, fie că vorbim de electricitate, gaze sau alimente. De asemenea, putem să analizăm obiceiurile noastre de shopping, cum călătorim, atât în afara țării, cât și în oraș. Primii pași pe care-i putem face este să reducem în primul rând consumul de electricitate și gaz în casă, dar și să înlocuim mașina personală cu transportul public.

Cu toate acestea, sunt și alți pași mici, dar importanți pe care-i putem face. Iată câțiva dintre ei.

Nu înlocui telefonul mobil mai des de 3 ani

Conform datelor din România de la operatorii de telefonie mobilă, românii își schimbă în medie telefoanele mobile o dată la 2 ani și jumătate. Acest lucru vine din mai multe motive, în primul rând din nevoia de a avea ceva nou și la modă, dar și din faptul că telefoanele nu au garanție suplimentară.

Cu toate acestea, pentru a ne reduce amprenta de carbon ar trebui să nu ne înlocuim telefoanele mai devreme de 3 ani. Acest lucru poate fi atins prin mai multe metode. În primul rând, la achiziție trebuie să ne asigurăm că sistemul de operare este unul de actualitate, pentru ca eventuale update-uri să nu afecteze performanța. În plus, există astăzi numeroase servicii prin care poți achiziționa telefoane recondiționate second-hand, ceea ce înseamnă că nu pui presiune suplimentară asupra planetei prin achiziția unui telefon nou, ci refolosești unul vechi.

O altă metodă alternativă prin care putem reduce amprenta de carbon este alegerea unui telefon etic. Sunt puține variante pe piață, unul dintre branduri fiind Fairphone, care se mândrește cu faptul că alege componente care sunt sustenabile, fabricate în condiții corecte și care se bazeză pe „dreptul de a fi reparat”, adică telefonul are o garanție prelungită.

Alege produse de birou sustenabile

Ne petrecem peste 80% din timpul nostru în interior, iar în decursul unei zile măcar 8 ore sunt petrecute la birou. Acest lucru înseamnă să faci alegeri sustenabile și la birou. Fie că vorbim de dispozitivele de scris, caietele de notițe sau markerele pe care le folosești pentru o tablă pe care o utilizezi în ședințe.

Amprenta de carbon poate fi redusă prin alegerea unor produse de birou sustenabile, cum ar fi cele de la Pilot Pen de unde poți alege markere pentru tabă, roller cu rezerve, creioane mecanice sau textmarker. Este important să nu folosești produse de scris de unică folosință, pentru că înlocuirea acestora va costa mai mult și va avea un impact mai mare asupra mediului. Astfel, fie că vorbim de biroul de acasă sau de o companie care oferă instrumente de scris angajaților, este important ca strategia să fie una sustenabilă și care să se bazeze pe lucruri care pot avea rezerve și care pot fi înlocuite ușor.

De asemenea, te poți uita și dacă instrumentele pe care le folosești sunt create din plastic de unică folosință sau din plastic reciclat. Instrumentele de scris de la Pilot Pen au plastic reciclat în diferite proporții, de la 70% la 80%.

Înlocuiește mașina personală cu transportul public atunci când poți

Oamenii nu trebuie să ia decizia radicală de a nu avea o mașină personală, pentru că aceasta te poate ajuta în vacanțe sau în deplasări de care ai nevoie. Cu toate acestea, atunci când e posibil este util să alegem transportul public pentru a ne deplasa în oraș. Cu ajutorul acestuia scădem considerabil amprenta de carbon.

Conform unui studiu al Advancing Public Transport din Statele Unite, transportul public e cea mai rapidă metodă de a ne scădea impactul asupra mediului cu mai mult de 50%. Un singur autobuz poate înlocui de pe stradă 30 de mașini deodată, conform datelor. În plus, transportul public poate duce la o calitate a vieții mai bună în orașe, dar și la nivel personal, pentru că nu trebuie să stai la volan în ambuteiaje. La nivel global, transporturile reprezintă un sfert din emisiile de dioxid de carbon. Astfel, un autobuz emite 82 de grame de dioxid de carbon pe kilometri, în timp ce o mașină personală 180 de grame. Asta în condițiile în care într-un autobuz pot încăpea peste 30 de persoane.

Refolosește pungi la cumpărături

De fiecare dată când ne ducem al cumpărături folosim pungi de plastic, fie pentru transportul tuturor cumpărăturilor, fie pentru ambalarea unor produse individuale, cum ar fi legumele sau fructele. Au fost luate anumite măsuri de tipul „carbon offsetting”, practic răscumpărarea impactului asupra planetei prin costul suplimentar al pungilor sau înlocuirea plasticului obișnuit cu unul reciclabil. Dar aceste măsuri sunt temporare și nu atât de eficiente.

Cea mai bună soluție pentru a ne reduce impactul este să refolosim pungile. Pentru că știm că avem „o pungă cu pungi” în casă ar trebui să plecăm la cumpărături mereu cu pungile noastre personale. De asemenea, pentru fructe și legume putem alege ambalaje sustenabile cum ar fi pungile textile sau cele realizate din bumbac, care pot fi refolosite și spălate.