Cum să păstrezi cafeaua pentru a nu-și pierde aroma?

Aroma și gustul cafelei pot fi foarte complexe – pentru ca procesul de preparare să scoată toate calitățile din boabe, acestea trebuie depozitate corespunzător. Ar trebui să le lași în ambalajul original sau este mai bine să folosești un recipient special pentru cafea ?

Când își pierde cafeaua aroma și gustul?

Boabele de cafea își păstrează proprietățile complete timp de 3-4 săptămâni după prăjire, cu condiția să fie păstrate în condiții optime. Cafeaua măcinată își pierde aroma și gustul și mai repede – deși boabele proaspăt măcinate pot fi păstrate timp de câteva zile. Cea mai mare amenințare pentru boabele de cafea este umezeala, aerul și lumina, dar calitatea lor este afectată și de temperaturi prea ridicate sau scăzute și de mirosuri străine, pe care cafeaua le absoarbe extrem de bine. Toți acești factori fac ca boabele să-și piardă proprietățile mai repede, iar aroma incredibilă a cafelei să nu mai poată fi percepută.

Depozitarea cafelei – ce să nu faci?

Dacă cafeaua pe care ai preparat-o a avut un gust rău sau nu a avut deloc aroma dorită, unul dintre motive ar putea fi depozitarea incorectă:

  • Păstrarea cafelei în frigider. Cafeaua capătă mirosuri ușor – atunci când este ținută împreună cu mezeluri și alte alimente cu o aromă intensă, va prelua cu ușurință aceste arome. De asemenea, va prelua umiditate din frigider, ceea ce va afecta negativ gustul cafelei.
  • Păstrarea cafelei într-un recipient transparent. Lumina și căldura sunt la fel de nocive pentru cafea ca și umezeala.
  • Ambalaje neetanșe. Cafeaua începe să piardă prospețimea imediat ce boabele sunt prăjite. Dacă este depozitată într-o pungă originală nesigilată sau într-o cutie neetanșă, aceasta se va învechi rapid.
  • Congelarea cafelei. O cantitate mare de apă este eliberată atunci când alimentele sunt decongelate – din păcate, cafeaua va absorbi o parte din această umiditate, ceea ce îi va reduce calitatea.

Ce să faci cu cafeaua care și-a pierdut aroma sau gustul? Cel mai bine este să o arunci în coșul de gunoi pentru deșeuri organice. Aceasta are un plus: deoarece cafeaua absoarbe mirosurile, va ajuta la prevenirea apariției mirosurilor din coșul de gunoi.

Cum se păstrează cafeaua corect?

Cafeaua se păstrează cel mai bine într-un dulap la temperatura camerei. Nu poate fi păstrată la soare sau la frigider – în acest din urmă caz, temperatura prea scăzută, prezența altor mirosuri și umezeala vor face ca, indiferent dacă este păstrată într-un ambalaj etanș, își va pierde calitatea.

Interesant este faptul că boabele de cafea nu trebuie păstrate în recipiente de sticlă sau metal – în cazul primelor, cafeaua poate fi expusă luminii soarelui, în timp ce metalul poate afecta negativ gustul. Cea mai bună soluție este să lași boabele de cafea în ambalajul lor original, care poate fi închis etanș cu o clemă și care are adesea guri de aerisire pentru a elimina dioxidul de carbon din semințele arse. Cafeaua preambalată poate fi plasată într-un borcan sau cutie pentru protecție suplimentară.

Dacă ai grijă de depozitarea corectă a cafelei și o macini cu puțin timp înainte de preparare, ai garanția că preparatul preferat va avea întotdeauna același gust. Doar urmează aceste sfaturi simple, iar cafeaua ta își va păstra proprietățile cât mai mult timp posibil.