Cum si-au schimbat romanii stilul de a cumpara odata cu aparitia Black Friday?

Sarbatoarea reducerilor face adevarate ravagii peste ocean, generand adevarate lupte intre cumparatori si concretizandu-se in fiecare an cu mai multe victime. In tara noastra nu s-a ajuns inca la victime, insa numeroasele reduceri de Black Friday Romania au dus la anumite schimbari in comportamentul cumparatorului autohton.

Ce schimbari a adus Black Friday in Romania?

Exista o multime de noutati care si-au facut simtita prezenta in relatia oamenilor cu banii, cu magazinele si cu propriul creier. Printre modificarile aduse de Black Friday se numara si:

  • Ziua marilor reduceri este inceputa de dimineata. Majoritatea celor care isi doresc sa cumpere ceva de Black Friday se trezesc de la ora 5, pentru a putea prinde marile reduceri oferite de magazine.
  • Cumparatorii isi salveaza bani special pentru aceasta sarbatoare. Cumparatorul a devenit mult mai educat si reuseste sa economiseasca mai multi bani, pentru a cumpara mai mult de black friday.
  • Se analizeaza mult mai atent preturile in timpul anului. Pentru a nu fi pacaliti de magazinele care organizeaza black friday, romanii au inceput sa fie mai atenti la evolutia preturilor si sa foloseasca comparatoare de preturi.

Pe langa numeroasele parti bune pe care le-a adus aceasta sarbatoare, exista si anumite parti mai putin placute. Spre exemplu, cumparaturile din timpul anului, cel putin pentru electronice si electrocasnice, scad destul de mult, iar scaderea este foarte vizibila cu o luna sau chiar doua inainte de vinerea neagra.

Un alt punct mai putin placut este faptul ca magazinele cauta solutii sa ofere reduceri, fara a-si stirbi profitul, ceea ce duce la anumite reduceri false. Oricat de educat ar fi cumparatorul si oricat de mult s-ar schimba, impactul psihologic al cifrelor poate sa il convinga. In ultimii ani au aparut foarte multi cumparatori impulsivi, care cumpara de black friday doar pentru ca este reducere, nu pentru ca ar avea nevoie de un anumit produs.

Este Black Friday o sarbatoare buna pentru Romania?

Cu siguranta, da! Chiar daca aduce si parti mai putin placute, atata vreme cat exista magazine participante la black friday, ce asigura reduceri serioase si sincere, aceasta zi este excelenta, atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator.

Astfel, vanzatorul poate sa scape de stocuri si de colectiile vechi, in timp ce cumparatorul se poate bucura de preturi foarte bune, pe care nu le gaseste in restul anului.

Pentru a beneficia din plin de vinerea neagra, cei de la onlines.ro ofera o serie de sfaturi:

  • Este indicat sa se urmareasca indeaproape cele mai importante magazine care participa la Black Friday si sa se noteze preturile produselor preferate;
  • Este bine sa se faca o lista cu produsele de care cumparatorul are nevoie, pentru a se evita cumparaturile impulsive;
  • Este bine sa se compare preturile dintr-un magazin care are reduceri cu preturile dintr-unul fara reduceri.