Cuptoarele de patiserie, o necesitate pentru anumite unități horeca

Sufletul oricărei brutării, laborator de patiserie sau cofetărie, precum și a oricărei bucătării profesionale de restaurant, este cuptorul. De aceea trebuie acordată o atenție foarte mare modului în care este acesta ales.

Coacerea este una dintre acele metode de gătit străvechi care intensifică aroma preparatelor. Acest procedeu presupune acum gătirea diverselor tipuri de alimente într-un echipament special cu o cameră etanșă, în mod total diferit precum odinioară.

Alegerea cuptorului potrivit, promisiunea unui gătit corect

Cuptoarele gastronomice moderne sunt împărțite pe categorii, în funcție de scopul pentru care au fost proiectate.

Ca și în cazul oricărei alte achiziții de echipamente horeca, este important să te gândești la tipurile de produse pe care le vei produce cu ajutorul lui și care va fi volumul total al acestora într-o anumită unitate de timp. 

Cuptoarele cu convecție sunt cele mai întâlnite tipuri de utilaje de copt produse de patiserie. Cu ajutorul lor poți să coci rapid și uniform o varietate de preparate: de la pâine la fursecuri, blaturi de tort și prăjituri, până la plăcinte cu diverse tipuri de umpluturi.

Utilizarea unor ventilatoare interne cu rolul de a circula aerul cald în interiorul acestor cuptoare patiserie creează și o rumenire frumoasa preparatelor, foarte apreciată de către consumatori.

Cuptorul de patiserie perfect este acel cuptor care are un afișaj automat de control pentru setarea temperaturii intrării aburului în camera de coacere, stabilirea vitezei de convecție (o caracteristică de mare importanță pentru a gestiona mai bine coacerea produselor mari, mai ales a acelora cu adaos de umpluturi).

Un astfel de cuptor special are o căldură repartizată uniform în toate punctele sale, lucru esențial pentru a obține o coacere perfectă atât la exterior, cât și în interiorul fiecărui produs, chiar și a celor aflate la marginea tăvii.

Există cuptoare anume proiectate pentru realizarea de pizza, dar și de pâine, alături de produse de patiserie, precum ar fi: cornulețe, biscuiți, ștrudele, plăcinte cu carne, brânză etc.

Cuptoare cu convecție versus alte tipuri de cuptoare gastronomice

Cuptoarele de punte sunt alt tip de cuptoare pe care brutarii, pizzerii și anumite patiserii le utilizează. Suprafața de gătit din piatră se încălzește, ceea ce dă o crustă specifică crocantă preparatului la bază, păstrând în același timp un miez moale în interior.

Avantajul unui cuptor de punte este faptul că, deși alcătuirea sa este în aparență simplistă,  este mult mai durabil decât orice alt tip de cuptor. În plus, dă și o personalitate deosebită locației unde este instalat.

Echipamente de copt speciale, pentru preparate de patiserie senzaționale

Tehnica coacerii este o știință și deopotrivă o artă, iar cheia pentru realizarea corectă a acestui procedeu culinar constă în înțelegerea forțelor chimice și fizice care intră în joc.

Specialiștii în domeniu cunosc o mulțime de tehnici care se diferențiază în funcție de rețete. De la tortul care are un blat pufos și până la produsele rapide, fiecare produs de patiserie necesită o abordare diferită a gătitului.

La TC Romania Crown Cool  au acum modele de cuptoare de patiserie cu convecție linia CABOTO, dotate cu dispozitiv de control mecanic al temperaturii, timer mecanic, umidificator manual și motor cu rotație reversibilă. Ia legătura chiar azi cu unul dintre consultanții companiei distribuitoare pentru detaliile ce te interesează cu privire la acestea!