Dr. Ruxandra Dumitrescu iti spune cand ar trebui sa te ingrijoreze menstruatia

Toate femeile au avut cel putin o data in viata o problema cu menstruatia neregulata. Ciclul menstrual care apare prea devreme, mai tarziu sau chiar deloc, in cantitati mari sau alarmant de mici, tine prea mult sau prea putin. Dr. Ruxandra Dumitrescu ne prezinta situatiile in care menstruatia ar trebui sa genereze ingrijorare.

Menstruatia poate sa fie afectata de mai multi factori, motiv pentru care femeile pot sa aiba din cand in cand menstruatii neregulate: scaderea in greutate, stresul, cresterea in greutate cu mai mult de 3 kg, o tulburare a regimului alimentar, iar dietele dure sau cele indelungate pot sa duca la disparitia ciclului menstrual, exercitiile intense fizice, dezechilibru hormonal, ovare polichistice.

Menstruatia neregulata anunta boli viitoare?

In cazul in care tulburarile de menstruatie sunt dese atunci nu se mai numesc banale. Absenta ciclului nu trebuie sa ne ingrijoreze foarte tare, dar daca se ajunge la mai multe este obligatorie vizita la un ginecolog. Sunt tot mai multe studii ce arata o legatura existenta intre menstruatie si mai multe afectiuni cum ar fi diabetul, boli cardiovasculare si osteoporoza.

Varstele tulburarilor menstruale

Dr. Ruxandra Dumitrescu ne spune ca persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 20 de ani au menstruatia mai dureroasa si neregulata. Cel mai des sunt responsabile de lucrul acesta absensa ovulatiei si cantitatea de progesteron insuficienta. Aceste tulburari sunt trecatoare si nu vor afecta viata femeii. O vizita la specialist este obligatorie pentru a fi eliminate cauzele mai grave, ne spune doamna Dr. Ruxandra Dumitrescu.

In perioada cuprinsa intre 20 si 40 de ani productia hormonilor este controlata de doua zone din creier care au rolul de a secreta hormoni. Stimularea insuficienta a acestor zone este responsabila de menstruatia neregulata.

Un stres mai mare sau socul psihoafectiv pot, de asemenea, sa provoace si o tulburare de ovulatie dar si un deficit de progesteron. Dereglarile vor fi date inapoi in urma tratamentului cu progestative de sinteza sau cu pilule clasice.

Dupa 40 de ani secretia de progesteron este insuficienta si cea de estrogen este preponderenta. Aceasta este premenopauza. Din cauza hormonilor neregulati se va simti o tensiune in sani si vor aparea durerile menstruale si menstruatia neregulata. Dupa aceasta perioada se va instala menopauza.