Excursii la munte în sezonul rece: ce să ai în vedere, pentru a face față condițiilor meteorologice

Excursiile la munte în sezonul rece necesită respectarea unor condiții absolut necesare pentru ca experiențele să fie unele plăcute și să nu existe riscul apariției unor accidente neprevăzute. Din această categorie a criteriilor care trebuie respectate face parte și echiparea corespunzătoare, nu numai a persoanelor care aleg să facă acest lucru, ci și a mașinii cu care acestea se deplasează.

Astfel, dacă ai în vedere o excursie la munte, pe lângă echipamentul pentru zăpadă pe care îl pui în bagaj, asigură-te că și mașina ta este complet și corect echipată pentru a face față provocărilor pe care le aduce cu sine iarna, anotimpul cu zăpadă, polei și ger. Iată de ce trebuie să ții cont în sensul echipării mașinii în mod corespunzător pentru o excursie la munte în sezonul rece.

Cum trebuie să îți pregătești mașina pentru excursiile din sezonul rece

Pentru ca și mașina ta să fie pregătită pentru sezonul de schi, este nevoie în primul rând de echiparea acesteia cu anvelope iarna, acestea fiind potrivite pentru o bună aderență la sol în condiții de frig și îngheț. Este important ca anvelopele să fie schimbate în funcție de sezon, dat fiind că acestea răspund cel mai bine condițiilor pentru care au fost create.

Există riscuri crescute asociate utilizării unor anvelope de vară în sezonul rece, de la un simplu derapaj la imposibilitatea ca mașina să ruleze pe drumurile cu gheață sau polei. De asemenea, cu anvelopele de sezon potrivite, mașina va putea fi condusă în mod corespunzător, fără a exista riscul unor accidente nedorite.

În cazul în care mașina este echipată cu anvelope all season, atunci nu mai este nevoie de această schimbare în fiecare sezon, dat fiind că este vorba despre anvelope care se pot adapta la condiții atmosferice diferite. Pentru a lua toate măsurile de siguranță necesare, te poți asigura că în portbagajul mașinii se găsește în permanență un sac cu nisip și o mică lopată sau chiar lanțuri antiderapante cu care să îți echipezi mașina în caz de nevoie.

De asemenea, în sezonul rece mașina ta are nevoie să fie curățată în permanență, iar bateria trebuie verificată astfel încât să nu ai surprize neplăcute în cazul în care temperaturile scad mult sub 0 grade.

Cum să alegi anvelopele potrivite pentru sezonul rece

Atunci când alegi anvelopele potrivite pentru iarnă, trebuie să ții cont de dimensiunea potrivită mașinii tale, respectiv de cea trecută în cartea mașinii. De asemenea, pentru o alegere perfectă trebuie să ții cont de modelul benzii de rulare, de structura anvelopelor, de temperatura la care pot rula, nivelul C fiind nivelul minim specific anvelopelor de iarnă, de indicele de viteză al anvelopelor, de indicele de sarcină al anvelopei, de clasa de aderență, consum sau zgomotul produs în mers. Pentru ca anvelopele alese să fie eficiente din punct de vedere al influențării consumului mașinii, acestea trebuie să fie marcate cu A, pentru o eficiență ridicată, iar în ceea ce privește aderența, pentru ca aceasta să fie cea mai bună chiar și atunci când carosabilul este umed sau acoperit cu zăpadă, gheață sau polei este ideal ca aceasta să fie „A”.