Fumatul, zahărul și stresul: principalele 3 cauze ale lipsei de magneziu

Stilul de viață modern a adus odată cu el multe facilități, dar și multe dezavantaje. Mediul în care trăim, alimentele pe care le consumăm și obiceiurile nocive fac astfel încât sănătatea noastră să fie afectată zi după zi. Nivelul ridicat de stres, alături de consumul exagerat de alimente procesate și utraprocesate generează dezechilibre fizice și psihice care, netratate la timp, conduc deseori la situații critice. Iar pentru că toate acestea fac parte dintr-un cerc vicios, lipsa de magneziu generează și mai multă oboseală și nervozitate excesivă. Ce e de făcut, în această situație?

Magneziul – nici prea mult, nici prea puțin

Secretul sănătății este echilibrul. Dacă un aport prea mic de magneziu provoacă anumite probleme de sănătate, același lucru este valabil și în cazul excesului. Dozele mai mari de 350 mg de magneziu zilnic pot fi dăunătoare și pot avea efecte secundare precum: puls neregulat, hipotensiune, iar în cazurile grave de supradozaj chiar comă sau deces.

De aceea, nu se recomandă administrarea suplimentelor alimentare altfel decât este recomandat în prospect. De asemenea, înainte de a presupune că suferi de lipsă de magneziu, este bine să te adresezi unui medic, eventual să faci și un set de analize de sânge. Astfel, va fi mult mai clar atât pentru specialiști, cât și pentru tine, care este calea de urmat, respectiv tratamentul de administrat.

Lipsa sau deficitul de magneziu se manifestă de obicei prin crampe musculare, puls neregulat, hipertensiune, oboseală, insomnie, tulburări mentale. Hipomagnezemia se asociază la unele persoane cu boala celiacă, diareea cronică, diabetul sau probleme ale glandei tiroide.

Poate ai auzit și tu deseori observații despre cât de sănătoși și rezistenți erau bunicii și străbunicii noștri, față de cum suntem noi în prezent. Însă situațiile nu mai sunt comparabile. Stilul de viață în ultima sută de ani s-a schimbat fundamental. Mediul înconjurător este tot mai poluat, cantitatea de informație cu care suntem bombardați zilnic este covârșitoare, activitatea fizică este tot mai rară, iar alimentele nu mai au aceeași calitate ca odinioară.

Viața sedentară, stresul, fumatul, cafeaua și alcoolul fac parte tot mai mult și tot mai des din viața omului modern. Astfel, zi după zi, aproape fără să îți dai seama, ajungi să te obișnuiești cu un stil de viață total nesănătos.

Ce e de făcut?

Orice schimbare majoră a obiceiurilor, orice ieșire din zona de confort presupune depunerea unui efort susținut. Dacă lipsa temporară de magneziu din organism poate fi rezolvată cu ajutorul suplimentelor (cum ar fi cele de la Magnerot.ro), cauzele care provoacă pierderea substanțelor necesare organismului în mod constant trebuie să fie, pe cât posibil, eliminate sau măcar diminuate. Altfel, te vei găsi în situația în care ce vei construi pe o parte vei demola pe cealaltă parte.

Desigur, există anumite aspecte asupra cărora nu ai niciun fel de control. Însă poți controla ceea ce mănânci, ce bei, când și câtă mișcare faci, cum îți gestionezi emoțiile și problemele.

Multe persoane se plâng de lipsa de timp. Însă, de fapt, este vorba doar despre organizare, care este la rândul ei doar urmarea unei decizii. Odată luată decizia de schimbare a anumitor obiceiuri, odată ce te-ai hotărât să găsești momente – chiar și mai scurte, dar regulate – pentru a avea mai multă grijă de propria persoană, restul va veni de la sine. Este nevoie, însă, de consecvență și, nu în ultimul rând, de consultarea unui specialist ori de câte ori ai senzația că este ceva în neregulă. Vestea bună este că de multe ori, chiar și afecțiunile mai grave sunt tratabile în faza de debut.

Sursa foto: Pixabay.com