Rca sau amenda? Ce este mai rentabil?

Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto este singura asigurare auto pe care orice sofer trebuie sa o aiba ori de cate ori circula. Din pacate, nu toti soferii considera ca incheierea unei polite auto RCA este esentiala si isi asuma riscul de a lua amenda.

Cat de rentabil este sa eviti plata RCA?

Un simplu calculator RCA dezvaluie ca costul unei polite depaseste rareori 2000 de lei pe an. De regula, pentru un automobil cu capacitate cilindrica de 1201-1400 cmc si soferi de pana in 60 de ani, costul este de 5-600 de lei.

Pusa in balanta, amenda poate ajunge si la 2000 de lei, iar odata cu ea sunt asumate o multime de alte riscuri:

  • Riscul de radiere a masinii in cazul in care nu este dovedita plata asigurarii;
  • Riscul de a face accident si de a ajunge in instanta pentru plata daunelor;
  • Necesitatea de a lasa masina in locul in care a fost oprita de Politia Rutiera;
  • Certificat si numere de masina ridicate.

Este adevarat ca un sofer atent, care are norocul de a nu fi oprit de politie, poate sa economiseasca aproximativ 2000 de lei in 4-5 ani, insa la fel de adevarat este ca riscurile sunt uriase. Tocmai de aceea, raspunsul este simplu: nu este rentabila evitarea platii RCA.

Ce se intampla in cazul unui accident in care vinovatul nu are asigurare RCA?

Intr-un astfel de caz, soferul pagubit se adreseaza Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, care are rolul de a acoperi prejudiciile produse de soferii neasigurati.

Pentru soferul fara asigurare, riscurile pot fi uriase in cazul in care este implicat intr-un accident, pe langa amenda foarte mare.

Sfaturi utile pentru cei care incheie o polita RCA!

Incheierea unei asigurari RCA este, asadar, o necesitate peste care nu se poate sari. Cei de la romasig.ro ofera o serie de sfaturi in asa fel incat costurile cu RCA sa fie cat mai mici iar avantajele oferite de asigurare sa fie cat mai mari:

  • Alegerea celui mai bun asigurator. Poate fi o alegere subiectiva, insa este bine sa se caute asiguratorii care au daune mari platite si sunt apreciati de asigurati. De asemenea, pe langa asigurator este bine sa fie ales un broker bun care sa aminteasca ori de cate ori trebuie reinnoita asigurarea, in asa fel incat sa nu existe nicio problema.
  • Informarea serioasa. Orice sofer trebuie sa se informeze in legatura cu eventuale intamplari. Trebuie sa se stie modul in care se procedeaza in cazul unui accident, cum se foloseste constatarea amiabila, unde se poate suna in cazul in care exista probleme cu RCA-ul si toate celelalte detalii legate de asigurare.
  • Asigurarea CASCO poate sa fie un plus de incredere si de siguranta. Este bine de stiut ca asigurarea RCA are doar rolul de a acoperi pagubele tertilor, nu si a soferilor vinovati. Pentru o siguranta maxima, soferii care isi doresc sa le fie reparate masinile in cazul unor accidente trebuie sa incheie o asigurare CASCO. Este mai costisitoare, insa merita tot efortul financiar.

Pe langa RCA, soferii trebuie sa se asigure ca au ITP-ul valabil si de asemenea, ca au rovinieta platita, in asa fel incat sa nu riste niciun fel de amenda si sa circule in siguranta. Partea buna este ca in afara de ITP, RCA-ul, Casco sau Rovinieta pot fi achizitionate online.