Reciclarea deșeurilor: 4 aspecte esențiale

Protejarea mediului înconjurător este un aspect care ar trebui să te preocupe constant, iar un prim pas pe care îl poți face ar fi să te implici în procesul de reciclare. Iată tot ce trebuie să știi despre acesta!

Ce este reciclarea?

Reciclarea este procesul prin care unele deșeuri, precum ambalajele sau PET-urile, sunt folosite pentru fabricarea de noi produse. Studiile au dovedit că reciclarea aduce numeroase beneficii mediului și are un efect pozitiv asupra economiei.

Beneficiile reciclarii

Prin reciclare se diminuează considerabil depunerea deșeurilor la gropile de gunoi, deșeuri care poluează masiv mediul si se reduc emisiile de gaze cu efect de seră din atmosferă. Reciclarea ne ajută să economisim pe termen lung cheltuielile comunității cu energia și a salvam resursele naturale ale planetei.

Ce putem recicla

O mare parte dintre produsele pe care le găsim pe rafturile magazinelor este realizată din materiale care pot fi reciclate: ambalaje, sticlă, metal, anvelope, baterii, ulei, electrice, electronice, etc.

În cazul metalelor, acestea pot fi reciclate în proporție de 90-95%, dacă sunt colectate selectiv. O mențiune specială pentru aluminiu care face parte din categoria metalelor care pot fi reciclate la nesfârșit. 

Este important de reținut că putem recicla aproape orice fel de hârtie sau carton. Noile tehnologii de reciclare pot elimina cernelurile, agrafele, capsele sau cleiul cu care sunt legate cărțile, însă, nu și uleiul. Prin urmare, hârtiile și cartoanele pătate de ulei nu pot fi reciclate. 

La rândul ei, sticla poate fi reciclată prin topire la infinit, fără a-și pierde proprietățile. În plus, costurile de reciclare sunt mai reduse decât cele de producție a sticlei din materii prime. 

Cum putem recicla?

Poți începe prin colectarea selectivă a deșeurilor, în coșuri de gunoi compartimentate. De asemenea, dacă ai un restaurant, poți opta pentru tomberoane de gunoi și europubele speciale. În fiecare poți sorta separat plasticul, metalul, deșeurile reziduale, sticla, și hârtia/cartonul. 

O altă metodă prin care poți recicla ar fi reutilizarea recipientelor de sticlă.

Străduiește-te să renunți la folosirea produselor de unică folosință din plastic. Poți opta pentru obiecte de menaj din hârtie biodegradabilă, în locul farfuriilor și paharelor din plastic. 

Chiar și uleiul folosit poate fi reciclat. După ce gătești, evită să arunci uleiul alimentar uzat în sistemul de canalizare. Dacă obisnuiesti sa arunci ulei sau alte soluții în sistemul de canalizare, nu ar fi rău să folosești o serie de bioactivatori pentru fose septice. Aceștia descompun rapid grăsimile depuse și previn apariția mirosurilor neplăcute.

Așadar, reciclarea este un proces important pentru salvarea mediului, iar fiecare dintre noi se poate implica activ, prin diverse activități. Fiecare măsură este esențială pentru salvarea resurselor naturale.