“Semper Imaginaria” – expoziție nouă în inima Capitalei

Expoziția “Semper Imaginaria”, care poartă semnătura artiștilor vizuali Rodica Ioana Ghilea și Mihai Țopescu, își va deschide porțile, miercuri, 8 septembrie, la Galeria Senso.

Publicul este invitat să se bucure de lucrările celor doi artiști plastici, începând cu ora 18:30, la Galeria Senso de pe Calea Victoriei 12C, București. Pavel Șușară este gazda evenimentului de deschidere.

«„Semper Imaginaria” propune un inedit dialog vizual între Rodica Ioana Ghilea și Mihai Țopescu, doi artiști aparținând generației de creatori optzeciști, care s-au adaptat foarte repede, după 1989, la sistemul internațional de artă contemporană, păstrând, totodată, o evidentă consecvență în ceea ce privește abordarea unui discurs plastic autentic. Mizând pe tema naturii, selecția expozițională demonstrează forța de transcendere a artelor decorative – care, de câteva decenii au fost asimilate artelor majore – precum și armonioasa îmbinare a diverselor materiale și medii de exprimare artistică la care recurg cei doi.

Elementul de legătură al acestei narațiuni vizuale este lemnul, fie că ne referim la ramele luate de la un târg din celălalt capăt al lumii și integrate prin upcycling în lucrările sale de către Rodica Ioana Ghilea, fie că privim instalațiile realizate de Mihai Țopescu, prezente în expoziție, care amintesc de Pădurea Colorată. Dacă la Rodica Ioana Ghilea întâlnim reprezentări ornitologice grafice, la Mihai Țopescu regăsim trimiteri la proiectele sale anterioare de mare anvergură înscrise activismului ecologic. Diferitele tehnici utilizate de către cei doi artiști facilitează viziunea artistică, nu o impun, iar fiecare contribuie, în felul său, la consolidarea unui proces de conștientizare colectivă a impasului ecologic în care ne aflăm ca umanitate la momentul de față.», povestește curatorul Ana Daniela Sultana.

Proiectul face parte din programul expozițional conceput de Ana Ștefania Andronic (BUZU), Art Director-ul Galeriei Senso. Expoziția „Semper Imaginaria” poate fi vizitată în perioada 8 septembrie – 8 octombrie 2021, de marți până duminică, între orele 12:00 şi 19:00.

Despre cei doi artiști

Născută la Deva, Rodica Ioana Ghilea a terminat “Liceul de Muzică şi Arte Plastice” din orașul natal, urmând apoi să frecventeze cursurile Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, din București. Din anul 1989 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția grafică, filiala din București; artista și-a expus lucrările în diferite orașe din țară, dar și la Viena.

Cu zeci de expoziții în țară și mari orașe ale lumii, artistul plastic Mihai Țopescu, cunoscut ca designer-ul de sticlă, își are atelierul în Târgu Jiu. Producător de film și scriitor, Mihai Țopescu a studiat arta vizuală la Academia de Arte Vizuale „I. Andreescu”, Cluj și Kunst Akademie Baden, în Viena, Austria. Cu numeroase expoziții în Europa, dar și în Asia, artistul a reușit să adune diferite premii pentru operele create.