Cel mai frecvent, oboseala este provocată de motive evidente, precum surmenajul, stresul, depresia ori anumite boli. În aceste cazuri, de obicei, după o perioadă de odihnă, adoptarea unui stil de viață mai sănătos, un consult la psihoterapeut, un diagnostic și tratament adecvat pot să te ajute să gestionezi problema.
Alteori, poate fi vorba despre o afecțiune în sine, precum sindromul oboselii cronice, cu consecințe severe asupra vieții de zi cu zi și a cărei gestionare este un proces complex. Iată mai jos ce rol are alimentația în combaterea acestei boli.
Ce este sindromul oboselii cronice?
O maladie pe cât se poate de reală, sindromul de oboseală cronică nu are un tratament specific. Pacienții sunt victimele unei astenii profunde, care le afectează viața cotidiană și care se poate manifesta în episoade. Boala are ca simptome oboseala extremă, dureri de cap, dificultăți de concentrare, dureri musculare și/ sau articulare asociate, tulburări digestive, cognitive etc. Cauza apariției acestei boli nu a fost încă identificată cu precizie, dar sunt bănuite perturbarea sistemului imunitar, precum și anumite virusuri. Tocmai pentru că nu se cunoaște prea bine această afecțiune, de obicei, diagnosticul este pus după excluderea altor boli, precum cele autoimune, cancerul, mononucleoza, tulburările de somn, carența de vitamina D ori hipotensiunea arterială.
Dieta antiinflamatoare și suplimentele alimentare
Manifestările sindromului oboselii cronice sunt diferite de la pacient la pacient. Chiar dacă prezintă simptome asemănătoare, doi oameni suferind de această afecțiune nu vor reacționa la fel la același tratament, nici la aceeași dietă, spun specialiștii. Este vorba despre a experimenta ceea ce este potrivit sau nu fiecăruia. Unele suplimente alimentare pot fi un aliat în lupta cu această afecțiune, iar printre acestea se numără:
- Viscosuplimentele – preparate precum Viscalgic conțin acid hialuronic, util contra afecțiunilor osteoarticulare, deci și persoanelor care au astfel de dureri.
- Coriolus MRL – este un o biomasa ce conține atât miceliu, cât și componentele active ale ciupercii coriolus versicolor. Este imunostimulator, reduce stresul oxidativ și ajută la procesul de detoxifiere, putând ajuta și în caz de infecții virale, posibile cauze ale sindromului oboselii cronice.
- Probioticele – Rolul microbiotei în sindromul de oboseală cronică nu este încă pe deplin elucidat. Curele cu probiotice pot funcționa la unele persoane, în timp ce altele nu au simțit nicio îmbunătățire după ce au luat aceste suplimente alimentare. Iaurtul, băuturile din soia, laptele fermentat și nefermentat, laptele bătut, miso, tempeh (un aliment fermentat pe bază de soia), chefirul, varza acră, muraturile si ciocolata neagră sunt și ele surse bune de probiotice.
Dieta antiinflamatoare
Aproape 90% dintre persoanele afectate de sindromul oboselii cronice se confruntă cu tulburări digestive asociate, similare cu sindromul de colon iritabil. Dieta antiinflamatoare este cunoscută pentru faptul că poate ajuta în gestionarea acestor probleme. Iată care sunt principiile ei:
- Un consum ridicat de fructe și legume proaspete
- Un consum regulat de acizi grași Omega-3. Acești compuși se găsesc în peștii grași, precum macroul, somonul, sardinele, dar și în uleiurile de rapiță și de măsline
- Folosirea unor condimente cu proprietăți antiinflamatoare, precum turmericul, semințele de chia, semințele oleaginoase
- Evitarea sau limitarea consumului de carne și prăjeli
- Evitarea, pe cât posibil, a carbohidraților, mai ales a celor care conțin gluten, ca grâul
- Reducerea consumului de produse lactate
Fungii și ciupercile precum Candida Albicans – care există în mod natural în organism – dezechilibrează flora intestinală și favorizează inflamația. Stresul, sindromul premenstrual, antibioticele, dar și consumul de alimente care au stat prea mult timp la frigider joacă un rol în creșterea nivelului de acestora.
Prin mici modificări făcute în dietă, pe o perioadă de câteva luni, se poate remarca o ameliorare a simptomelor sindromului oboselii cronice, spun specialiștii.
Sursa foto: Pexels