STUDIU: Cum își petrec americanii timpul

În fiecare zi, americanii își petrec în medie o jumătate de oră pentru prepararea mâncării, 44 minute pentru socializare și comunicare, și aproximativ 11 minute se ocupă de îngrijirea grădinii și a gazonului. Ne sunt aduse la cunoștință toate aceste date detaliate de către Studiul American privind utilizarea timpului.

Dacă asta nu e exact cum vă petreceți ziua, este pentru că studiul a cuprins: studenți, pensionari, și părinți care stau acasă, în plus față de persoanele care lucrează. Observând cu atenție graficul de mai jos, acesta vă oferă o imagine mai bună a ceea ce americanii fac toată ziua, din 2012 – cele mai recente date disponibile.

Dar nu toate zilele se petrec în felul acesta – 3,5 ore de lucru, 5,3 ore de timp liber – aceaste date iau în considerare pe cei cu vârsta de 15 și mai mare de 15 ani, inclusiv pensionari și studenți, precum și în timpul săptămânii dar și în weekend. Acest grafic oferă o perspectivă mai mare a modului în care americanii își petrec timpul. Ca națiune, și-au petrecut o treime din ultimul an dormind și în jur de 50% mai mult timp pentru distracție decât pentru muncă. Dar și-au petrecut, de asemenea, mai mult timp pentru treburile casnice, cum ar fi de curățenia și gătitul, și mai puțin timp pentru consumarea mâncării gătite.

Aceasta este o introducere într-o zi de lucru obișnuită a unor americani foarte ocupați: părinții care lucrează. Ei sunt departe de a avea opt ore de somn pe noapte și petrec puțin peste o oră pe zi concetrându-se la grija pentru copii și altele.

Printre persoanele de peste 18 ani, femeile petrec mai puțin timp la locul de muncă decât bărbații – chiar și în rândul lucrătorilor cu normă întreagă – dar mai mult timp pentru a face treburile casnice și pentru a găti. Această tendință este pronunțată în rândul părinților cu copii mici. Printre tații și mamelele care au copii 6 ani sau mai mici, tații petrec, în medie, o oră în plus la birou decât mamele. Dar având în vedere treburile din gospodărie, îngrijirea copiilor, și cumpărăturile, mamele ajunge să lucreze mai mult. Ce fac tații cu acest timp suplimentar? Ei se relaxeză. Tăticii care lucrează în acest grup și petrec mai mult de patru ore pe zi, în timpul liber pe când mamele petrec doar de trei ore.

În cele 5.1 ore pe zi, pe care americanii le au pentru petrecerea timpului liber, aproape 60 % din timp îl petrec uitându-se televizor, ori pe internet, citind sau făcând exerciții fizice.

Cu cât înaintăm în vârstă cu atât mai mult dorim să petrecem timpul liber citind. Chiar și la sfârșit de săptămână sau de sărbători, atunci când există timp liber mai îndelungat, adolescenții cu vârste cuprinse între 15-19 ani, citesc doar 7.2 minute pe zi, în schimb americanii mai vârstnici, citesc mai mult de o ora pe zi.

Un lucru pe care tinerii americani îl fac în loc să citească cărți este acela de a-și petrece timpul on-line. Americanii cu vârstele cuprinse intre 15 și 19 ani petrec aproximativ de trei ori mai mult timp jucând jocuri și fiind pe calculator pentru distracție decât orice grup de vârstă de 35 de ani si mai in varsta. Deci, acest lucru însemnă că ei citesc articole de știri dar totodată poate fi si un mijloc de pierdere a timpului.

La ora 8 dimineața, un sfert norocos de americani sunt încă în pat. Dar apoi lucrurile încep să se petreacă repede. Ponderea persoanelor care fac activități de agrement crește în mod constant pe tot parcursul zilei iar la ora 21, mai mult de jumatate dintre americani fac ceea ce doresc.