Testarea glicemiei – Monitorizarea glucozei la domiciliu

Toți cei cu diabet trebuie să-și testeze în mod regulat nivelul zahărului din sânge (alias glicemie). Cunoașterea rezultatelor vă permite să vă ajustați strategia de menținere a bolii sub control.

Testarea regulată a glicemiei vă poate ajuta, de asemenea, să evitați apariția problemelor de sănătate pe termen lung care pot proveni din afecțiune, cum ar fi:

Boala de inima
Accident vascular cerebral
Tensiune arterială crescută
Colesterol ridicat
Orbire
Boală de rinichi
Probleme de piele

Cercetările arată că la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2, respectarea nivelului de zahăr din sânge și a nivelului de HbA1c face ca complicațiile să fie mai puțin probabile.

Modalități de a vă testa zahărul din sânge
Intepati degetul cu un ac mic și ascuțit numit lancetă, puneți o picătură de sânge pe o bandă de testare și apoi așezați banda într-un dispozitiv care afișează nivelul zahărului din sânge. Înregistrați rezultatele testelor, astfel încât să le puteți împărtăși aceste valori medicului dumneavoastră. Pe baza rezultatelor dvs., vă puteți regla dieta, exercițiile fizice sau medicamentele.

Analizoarele de glicemie variază prin funcții, portabilitate, viteză, dimensiune, cost și lizibilitate (cu afișaje mai mari sau instrucțiuni vorbite dacă aveți probleme de vedere). Dispozitivele livrează rezultate în mai puțin de 15 secunde și stochează aceste informații pentru o utilizare viitoare.

Unele analizoare de glicemie calculează, de asemenea, un nivel mediu de zahăr din sânge pe o perioadă de timp. Unele oferă, de asemenea, kituri software care preiau informații de pe contor și afișează grafice și diagrame ale rezultatelor testelor anterioare.

Când ar trebui să-mi testez zahărul din sânge?
Fiecare persoană este diferită. Medicul dumneavoastră vă va spune când și cât de des trebuie să vă verificați nivelurile.

Dacă utilizați insulină de mai multe ori pe zi sau utilizați o pompă de insulină, experții vă recomandă să vă verificați glicemia cel puțin de trei ori pe zi.

Ce poate afecta rezultatele mele?
Este posibil să nu fie exacte dacă aveți anemie sau gută. Dacă este fierbinte, umed sau dacă sunteți la o altitudine mare, acest lucru poate interfera și cu rezultatele. La fel și vitamina C.

Cum să vă testați zahărul din sânge acasă, folosind testele pentru glicemie

Urmați acești pași:

Spălați-vă și uscați-vă bine mâinile.
Introduceți o bandă de testare în contor.
Înțepați partea vârfului degetului cu lanceta furnizată împreună cu trusa de testare.
Strângeți ușor sau masați degetul până se formează o picătură de sânge.
Atingeți și mențineți marginea benzii de testare la picătura de sânge.
Contorul va afișa nivelul glicemiei pe un ecran după câteva secunde.