Tot ce trebuie să știi despre kinetoterapie

Activitățile cotidiene specifice secolului 21, precum și ritmul alert în care se desfășoară viața de zi cu zi ne supune organismul la stres continuu, atât fizic, cât și psihic. Oboseala adunată la sfârșitul zilei ne poate împiedica de multe ori să ne apucăm de o anumită activitate fizică, tinzând din ce în ce mai mult către o viață sedentară cu impact semnificativ asupra aparatului locomotor. Kinetoterapia este una dintre opțiunile ce te pot ajuta să înlături stresul zilnic și să crești gradul de mobilitate a organismului. Citește în continuare și află ce este kinetoterapia și ce beneficii poți avea de pe urma ei.

Ce este kinetoterapia?

Kinetoterapia sau terapia prin mișcare reprezintă un ansamblu de tehnici centrate pe exercițiu fizic ce au ca scop îmbunătățirea mobilității și a posturii fizice. Printre activitățile ce fac obiectul kinetoterapiei se numără:

  • Relaxarea;
  • Ameliorarea durerii și a inflamației;
  • Corectarea posturii corporale;
  • Creșterea mobilității articulațiilor;
  • Îmbunătățirea forței musculare;
  • Creșterea anduranței musculare;
  • Creșterea / îmbunătățirea echilibrului, a controlului și a coordonării;
  • Creșterea / îmbunătățirea tonusului muscular;
  • Creșterea flexibilității;
  • Redarea stabilității articulare;
  • Creșterea capacității organismului la efort.

Toate aceste activități pot fi practicate în vederea recuperării medicale după anumite afecțiuni care au afectat capacitatea de mișcare a individului.

Cine este kinetoterapeutul?

Formarea în kinetoterapie se face prin urmarea studiilor superioare din cadrul facultăților acreditate. În prezent pentru a deveni kinetoterapeut există posibilitatea urmării facultății de kinetoterapie sau a programului de balneo-fiziokinetoterapie și recuperare. Profesia de kinetoterapeut se exercită conform legii 229/2016 privind organizarea și exercitarea profesiei de fizioterapeut și este condiționată de apartenența la Colegiul Fizioterapeuților din România.

Care este diferența dintre kinetoterapie și fizioterapie?

Atât kinetoterapia, cât și fizioterapia sunt două specialități extrem de utile în recuperarea medicală. În timp ce fizioterapia folosește diferiți agenți fizici (lumină, căldură, electricititate, etc) pentru ameliorarea durerilor, dar și pentru prevenirea și tratarea unor afecțiuni ale aparatului locomotor, kinetoterapia utilizează exercițiul fizic (în toate formele sale) în scop terapeutic.

Când este nevoie de kinetoterapie?

Kinetoterapia este utilă atât în procesul de recuperare medicală pentru refacerea mobilității articulare, a echilibrului și a forței musculare (de exemplu după traumatisme, accidente sau intervenții chirurgicale în vederea recuperării funcționalității), cât și în perioada de dezvoltare a copilului și adolescentului pentru prevenirea sau chiar corectarea unor dezaliniamente posturale. De asemenea, poți apela la kinetoterapie pentru relaxare și reducerea tensiunii musculare, inclusiv în timpul sarcinii.

Kinetoterapia se poate utiliza și în scop preventiv – kinetoterapia profilactică, sau ca formă de antrenament general pentru persoanele dinamice – kinetofitness.

În concluzie, programele de kinetoterapie te pot ajuta să-ți recapeți mobilitatea funcțională în urma unor traumatisme, pot fi utile pentru relaxare și reducerea tensiunii musculare sau îți pot fi de folos dacă dorești să îți îmbunătățești mobilitatea și postura. Află mai multe despre cel mai potrivit program de kinetoterapie pentru tine apelând cu încredere la serviciile de kinetoterapie la Kino Med în București.

Surse informative

Legea nr. 229/2016, privind organizarea și exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum și înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Fizioterapeuților din România. Site accesat la 05.11.2021

“Kinesiotherapist vs. Physical Therapist: Key Differences.” Indeed Career Guide, 10 June 2021, www.indeed.com/career-advice/finding-a-job/kinesiotherapist-vs-physical-therapist.