TREI modalități prin care să îți protejezi vederea dacă petreci mult timp în fața unui ecran

În epoca tehnologiei, un număr impresionant de persoane își petrec o mare parte din zi în fața unui ecran, activând în diverse domenii în care trebuie să lucreze la calculator, respectiv laptop sau uitându-se pe social media. Fie că este vorba de monitorul unui calculator sau laptop, fie de ecranul unui telefon sau al unei tablete, efectele negative vor fi resimțite în timp de o persoană atât fizic, cât și psihic.

Din păcate, doar o mică parte din populație cunoaște care sunt dezavantajele expunerii la lumina unui ecran pe o durată lungă de timp. Dacă dorești să te informezi în legătură cu ceea ce trebuie să faci pentru a-ți proteja vederea atunci când stai mai mult timp în fața unui ecran, citește în continuare articolul. 

Iată 3 aspecte de care trebuie să ții cont pentru a-ți păstra sănătatea ochilor dacă stai o perioadă lungă de timp în fața unui ecran:

 

  • Asigură-te că ecranul se află în poziția corectă

 

Munca la birou este una solicitantă, mai ales dacă trebuie să stai majoritatea programului de lucru în fața unui ecran. Pentru a te asigura că sănătatea ta nu este pusă în pericol, asigură-te că monitorul este așezat în poziția corectă, la nivelul ochilor. De asemenea, tu trebuie să stai cu spatele drept pe scaun și să ai privirea în față. În caz contrar, va apărea durerea de gât și de spate, din cauza poziției incorecte a ecranului, dar și a ta pe scaun.

În cazul în care este vorba de monitorul telefonului sau al tabletei, încearcă să ții aparatele la o distanță cât mai mare de ochi. Asigură-te că în apropierea ta există o sursă de lumină sau becul din încăperea în care te aflii este aprins, pentru a nu-ți suprasolicita vederea. 

 

  • Poartă ochelari cu lentile pentru calculator

 

În cazul în care te numeri printre oamenii care lucrează la birou și este expus zilnic la lumina ecranului, atunci trebuie să iei în considerare varianta de a achiziționa o pereche de ochelari cu lentile pentru calculator. Poți să te programezi pe site-ul Infosan.ro, care este o clinică oftalmologică din București, la un control de specialitate. Dacă porți ochelari de vedere este recomandat să consulți medicul oftalmolog în legătură cu lentile de care ai nevoie, pentru a fi potrivite și pentru lumina ecranului. 

 

  • Ia pauze dese de la muncă

 

Chiar dacă ești acaparat de sarcinile de lucru pe care le ai, nu uita să îți iei pauzele bine meritate la un interval de 30-60 de minute și mișcă-te în tot acest timp. Deoarece ochii sunt printre cele mai solicitate părți ale corpului tău, au nevoie și ei de o pauză în care să se odihnească pentru câteva minute. În ceea ce privește utilizarea aparatelor cu ecran în timpul liber, încearcă să reduci din timpul petrecut în fața lor și de a face ceva productiv în schimb. 

Așadar, dacă locul tău de muncă necesită să petreci un număr mare de ore în fața unui ecran sau dacă în mod normal ești obișnuit să îți petreci timpul pe social media pe telefon, laptop sau tabletă, atunci trebui să ții cont de sugestiile menționate anterior în articol, pentru a avea grijă de sănătatea ochilor tăi. 

Sursă foto: pexels.com