Tu cum faci față stresului? 3 lucruri de care trebuie să ții cont pentru a rezista în vremuri complicate

Conversațiile despre stres și mai ales despre felul în care oamenii îi pot face față par la ordinea zilei. Cu toate acestea, catalogarea acestui fenomen psihosocial complex este destul de recentă. Începând cu anii ‘50 Hans Selye, un biochimist canadian de origine austro-ungară, a introdus în știință noțiunea de stres. A fost doar prima oară când cineva a conceptualizat ceea ce oamenii au trăit dintotdeauna.

În zilele noastre există tot mai multe contexte care influențează mediul în care trăim, precum și felul în care oamenii reacționează. Chiar dacă cele mai multe dintre lucrurile pe care le poți face pentru gestionarea stresului sunt destul de simple, este nevoie să te implici cu adevărat în această luptă cu stresul de zi cu zi. 

Iată 3 lucruri pe care le poți face pentru a rezista stresului de zi cu zi:

  1. Fii blând cu tine. Cu siguranță că printre cele mai comune și eficiente, de altfel, recomandări pe care specialiștii le pot face este să încerci, pe cât posibil, să elimini motivele de stress din viața ta. De multe ori, însă, fiecare dezvoltă mecanisme pentru a face față stresului. Încearcă să privești dincolo de aceste obiceiuri care îți dau o stare de bine, fie că este vorba de prea mult timp petrecut pe social media, fie apetența pentru o țigară electronică . Nu te judeca prea tare pentru aceste alegeri și încearcă, mai degrabă, să ți le explici și să cauți soluții reale. 
  2. Dă-ți timp. În vremurile în care timpul pare tot mai greu de gestionat alege să trăiești cât mai conștient. Devine tot mai la îndemână să intri într-un mod de pilot automat și să menții acest ritm alert de viață specific contemporaneității. Cu toate acestea, încearcă să-ți gestionezi mai bine timpul și vei observa că acesta este în strânsă legătură cu multe motive de stres. Începe-ți ziua într-un ritm mai lent, chiar dacă acest lucru poate înseamna un sfert de oră de yoga sau pur și simplu să-ți bei cafeaua pe balcon. 
  3. Privește în perspectivă. Dacă te simți copleșit de o situație stresantă, încearcă să iei o pauză și să asculți muzică relaxantă. Redarea muzicii calme are un efect pozitiv asupra creierului și corpului, poate scădea tensiunea arterială și reduce cortizolul, un hormon legat de stres. Dacă nu reușești să rezolvi un lucru complicat, încearcă să vorbești cu un coleg sau un prieten despre acest lucru. Important este să nu te lași prins în caruselul de emoții pe care îl provoacă stresul și să conștientizezi că este doar o împrejurare. 

Deși stresul este o parte inevitabilă a vieții, stresul cronic afectează sănătatea fizică și mintală. Din fericire, mai multe strategii bazate pe dovezi știițifice te pot ajuta să reduci stresul și să îți îmbunătățești bunăstarea psihologică generală. 

De la exercițiile fizice, trăirea conștientă, empatia față de tine însăți până la petrecerea timpului cu cei dragi sau cu un animal de companie, există nenumărate metode prin care îți poți gestiona mai bine perioadele mai stresante. Important este să descoperi ce ți se potrivește cel mai bine și are cel mai mare impact asupra bunăstării tale. 

Sursa foto: Pexels.com