Ai pornit pe drumul aventuros al unei afaceri în domeniul biotehnologiei? Iată de ce trebuie să ții cont pentru a minimiza pierderile inițiale și pentru a te îndrepta către profit

În România și în multe state europene, domeniul cercetării farmaceutice și al biotehnologiei au fost văzute încă de la început ca afaceri de domeniul SF, care nu ar avea nicio șansă pe o piață locală aproape inexistentă și lipsită de orice capital de investiție, atât de la stat, cât și din partea investitorilor privați. Însă, odată cu instalarea pandemiei, oamenii au început să conștientizeze din ce în ce mai puternic necesitatea unor jucători capabili în zona de afaceri în domeniul biomedical. În țări precum Statele Unite, care au înțeles importanța acestei industrii vitale cu mult înaintea europenilor, scutirile de taxe oferite pentru start-up-uri în domeniul biotech, cât și colaborările cu mediul academic, au adus succes atât pe plan antreprenorial, cât și pe cel al îmbunătățirii sau chiar salvării vieții pacienților. 

Dacă și tu ai pornit pe drumul aventuros al unei afaceri în biotehnologie sau în domeniul medical, iată de ce să ții cont la început de drum pentru a pune bazele unei afaceri solide, ce se va bucura de o creștere sustenabilă

 

1. Angajează oameni dornici să învețe și să intre în sfera mai multor domenii 

 

Dacă la o firmă de calibrul giganților pharma binecunoscuți, procedeele științifice și de manufactură sunt mereu executate după o rețetă foarte minuțios redactată, în firmele ceva mai mici lucrurile stau altfel. Astfel, fiecare dintre angajații tăi va fi nevoit să se confrunte cu probleme ce ies din zona lui de confort și pe care probabil nu le-a mai întâlnit în timpul studiilor sau al experienței profesionale trecute. Astfel, înainte de a angaja adevărați experți într-un domeniu foarte nișat, asigură-te că aduci în echipa ta în primul rând oameni flexibili, cu entuziasm de a învăța și cu dorința de a se ocupa de mai multe decât este specificat în scurta descriere a jobului. 

 

2. Preîntâmpină costurile ridicate cu mentenanța aparatelor esențiale afacerilor tale și asigură-le funcționarea optimă în fiecare moment

 

Cei ce activează de mult în acest domeniu sunt conștienți de faptul că pentru a livra un produs de calitate sau a efectua proceduri analitice, este esențial ca tot echipamentul de laborator folosit să funcționeze în parametri optimi. Spre exemplu, condiții de umiditate sau temperatură imperfecte în incubatoare pot compromite luni întregi de muncă și o bună parte din finanțarea limitată a unei afaceri în domeniu la început de drum. Așadar, apelează la serviciile unor profesioniști precum cei de la ellab.ro pentru a te asigura că totul merge strună în laboratorul sau fabrica ta. Efectuând periodic diverse proceduri precum bowie test, nu vei fi luat prin surprindere de costuri semnificative cu reparațiile instrumentelor.

 

3. Construiește relații de încredere cu contractori de servicii

 

Este evident că nu vei putea efectua toată munca necesară afacerii tale folosind doar resursele proprii, ajutat numai de angajații afacerii tale. Așadar, urmărește cu atenție ce prestatori terți sunt de încredere în ramura ta de activitate și planifică strategic ce muncă poate fi făcută eficient în propria ta întreprindere și ce trebuie externalizat. Chiar și cele mai de succes companii de biotehnologie din SUA apelează frecvent la așa-numitele ,,contract research organizations”, sau CRO-uri. 

Afacerile în biotehnologie sunt ceva mai complicate, mai ales dacă te aștepți la profit la fel de repede ca în orice alt domeniu. Însă, dacă te dedici scopului de a îmbunătăți spațiul autohton în acest domeniu și de a deveni un adevărat pionier, rezultatele financiare mulțumitoare cu siguranță că nu vor întârzia să apară. 

Sursa foto: unsplash.com