Ce este o corecție a pieței crypto?

Ce este o corecție a pieței crypto?

Ce este o corecție?

În lumea fantastică a criptomonedelor, corecția reprezintă o scădere de 10% sau mai mult a prețului unei monede. Corecțiile pot avea loc individual, fără a afecta alte monede sau la nivelul unui grup de active. Un activ sau o întreaga piață pot intra într-o corecție pe termen scurt sau pe perioade susținute de câteva zile, luni sau, în unele cazuri, de câțiva ani. Cu toate acestea, în cele mai multe dintre cazuri, corecțiile sunt scurte și durează între trei și patru luni.

Corecțiile sunt în general prevăzute de analiști sau experți, aceștia folosind grafice și indici care determină direcția pieței. Dar, desigur, sunt și cazuri în care corecțiile se întâmplă brusc. De exemplu, în martie 2020, de la o valoare în jurul prețului de 9800 de dolari, Bitcoin a avut o corecție de 2 săptămâni ajungând la aproximativ 3800 USD.

În piața crypto acest fenomen poartă numele de flash-crash. De exemplu în aprilie 2021 prețul a scăzut de la 60.000 USD la 50.000 USD în doar câteva ore. A fost o corecție bruscă, neprevăzută. Atunci când ai crypto și vezi că prețul scade brusc, ești tentat să intri în panică și să vinzi, pentru a evita o pierdere prea mare. Aceasta este cea mai greșită mișcare. Desigur, nici viceversa nu este indicată, adică să cumperi imediat. După cum spune englezul, falling-knife, nu poți prinde un cuțit care este în cădere. Cea mai bună decizie în astfel de situații este să cumperi când prețul încetinește, să cumperi gradat, când se poziționează pe o linie. Mai ales că în astfel de momente, platformele care se ocupă cu tranzacționarea de criptomonede se blochează.

Nu este o conspirație la nivel internațional. Stați liniștiți. Pur și simplu, traficul este prea mare și serverele nu fac față. Acest trafic este generat de panica oamenilor care vând în astfel de momente în mod agresiv. Ideal este să te pregătești să cumperi. Este dificil să ne dăm seama cât durează scăderea și cuvântul care trebuie să existe în casa voastră este RĂBDAREA. Dacă ai 500 de euro pe care dorești să îi investești în astfel de momente, investesteste câte 100. Însă dacă ai investit toți banii odată, ei bine există un nou cuvânt pe care trebuie să-l investi și anume HODL. Dacă este doar o corecție, piață își va reveni rapid, după cum am menționat și la începutul acestui articol.

În general toate criptomonedele sunt în strânsă legătură cu Bitcoin, acesta fiind liderul monedelor. Pentru majoritatea monedelor, prețul lor este exprimat în BTC. Prețul lor nu este exprimat în EUR sau în USD, platformele de tranzacționare îl exprimă în Bitcoin. Desigur, întotdeauna există o variantă alternativă pentru orice și anume stablecoin-urile. Există nenumărate astfel de monede care au paritate 1:1 cu moneda națională. Există astfel de criptomonede românești, RONC care are paritate cu LEUL românesc. Acestea au caracteristicile unei criptomonede, însă nu suferă volatilitatile Bitcoin.