Diferenta dintre Espresso si Cafea

Diferenta dintre espresso si cafea consta in modul de preparare.  In timp ce pentru a prepara o cafea clasica necesita mai mult timp, fiind nevoie de cateva minute bune pana cand te vei afla in fata cestii de cafea aromata, prepararea unui espresso este mai rapida.

Aparatele pentru prepararea cafelei espresso, cele pe care le numim dealtfel espressoare presurizeaza si trec apa fierbinte prin boabele de cafea rasnite fine impachetate in pernute speciale de cafea.  Prin aceasta metoda o cafea complexa si aromata este gata in mai putin de 30 de secunde.

Presiunea folosita la preparare

Presiunea care este folosita la obtinerea unui espresso imbietor este de asemenea foarte importanta. Rolul presiunii la care un espresso este facut nu este doar acela de a face ca totul sa se intample rapid, ci ajuta si la formarea cremei si disperseaza uleiurile din cafea in acest shot de espresso pe care il vei bea cu placere, la final.

Cafeaua la filtru se bazeaza pe gravitatie pentru a conduce apa prin boabele rasnite din care rezulta in final o cana de cafea.  

Cum se rasnesc boabele de cafea

Dupa presiune, este foarte important cum sunt rasnite boabele de cafea. Pentru o cafea la filtru pot fi folosite boabele de cafea rasnite mediu. 

In cazul cafelei espresso, lucrurile stau diferit. Pernuta de cafea are anumite proprietati care determina cat de bine se extrage cafeaua. In cazul boabelor rasnite mai fin o suprafata mai mare va fi expusa apei firbinti, ceea ce inseamna un mod eficient de preparare prin intermediul unui proces de infuzare foarte scurt. Totusi, tine cont ca atunci cand boabele sunt macinate prea fin acestea pot infunda apartul sau pot incetini prepararea. 

Din ce este alcatuit espresso perfect

Poti sa bei cel mai bun espresso, in mod sigur, daca faci o vizita in Italia sau daca inveti secretele prepararii acestei bauturi. Espresso nu este o bautura complicat de preparat, daca reusesti sa stapanesti bine cateva tehnici.

Espresso se bea din cesti mici de portelan alb si unul nu ar trebui sa aiba mai mult de 50 de ml. Atunci cand este preparat corect, espresso are deasupra un strat gros de crema de culoare maronie sau spuma de cafea.

Crema unui espresso

Crema unui espresso este ceea ce atrage privirea imediat ce o ceasca din aceasta bautura ajunge in fata ta si este primul indiciu vizual ca respectivul shot de espresso a fost preparat asa cum trebuie. Cand apa cu presiune este fortata sa treaca prin pernuta de cafea, se intampla anumite reactii. 

Schimbarea brusca de la un mediu cu presiune ridicata la un mediu cu presiune scazuta cum este ceasca de cafea permite dioxidului de carbon sa treaca prin peretii celulelor cafelei espresso si sa formeze bule.

Cata cofeina contine un espresso

Un espresso contine in jur de 60 de miligrame de cofeina, ceea ce inseamna o patrime din doza zilnica recomandata de medici. Spre deosebire de un espresso, cafeaua clasica are un continut mai mare de cofeina.