Dozatoarele de apă se găsesc pe piață într-o mare varietate de forme și dimensiuni. Din acest motiv, procesul de igienizare al unui dozator de apă poate fi diferit de la un tip de dozator la altul iar în acest caz, te sfatuim să consulți manualul de instrucțiuni, înaintea începerii procesului de curățare.
Primul pas pe care trebuie să-l faci înainte de a începe procesul de curățare, este să te asiguri că dozatorul de apă este deconectat de la sursa de energie, iar igienizarea se face de la exterior către interior.
Curățarea exterioară
Ca și soluție de curățare poți opta pentru una compusă din apă și detergent pentru vase. Pentru partea exterioară, evită soluțiile pe bază de înălbitor sau cele puternic corozive mai ales dacă corpul dozatorului de apă este construit din oțel inoxidabil.
Cu o cârpă moale, umezită în soluția pe bază de detergent de vase, poți începe procesul de curățare până la cele mai mici detalii iar acolo unde există zone de murdărie persistentă, concentrează-te pe acele zone. Doar un dozator de apă întreținut conform cerințelor va funcționa foarte bine pe termen lung. După curățare, corpul dozatorului de apă trebuie șters cu apă curată cât mai bine pentru ca soluția să nu atace materialul din care este construit aparatul.
Imediat după curățare, cu o cârpă uscată, exteriorul dozatorului de apă trebuie șters de orice urmă de umezeală, din cauza umezelii se pot forma bacterii ce pot dăuna calității apei.
Igienizarea rezervorului
Asigură-te ca dozatorul de apă este deconectat de la sursa de curent electric. Dacă abia ai folosit apa caldă, acest lucru înseamnă că aparatul prezintă părți fierbinți și este indicat să-l lași o oră să se răcească.
După răcire, rezervorul de apă trebuie golit și este important să verifici dacă acesta este gol deoarece în timpul manipulării este posibil ca o parte din catitatea de apă să ajungă la unele componente care se pot deteriora. Majoritatea dozatoare au un sistem de scurgere la partea din spate.
Citește cu atenție manualul de instrucțiuni deoarece este posibil ca pentru unele tipuri de dozatoare de apă, poate fi necesară demontarea rezervorului.
Odată ce dozatorul este demontat, este indicat să-l igienizezi cu un generator de abur. Pentru depunerile de calcar din interior se va utiliza o soluție pe bază de acid citric de uz alimentar. După curățarea amănunțită a rezervorului, te sfătuim să arunci o privire și în în interiorul dozatorului iar daca prezintă urme de murdărie, indepărtează cu grijă murdăria din interior deorece este posibil să atingi unele piese ce vor avea un impact negativ asupra funcționării dozatorului de apă.
Ultima etapă de igienizare constă în introducea unei cantități de ozon pentru sterilizarea rezervoarelor de apă.
Acum că ai aflat cum se întreține un dozator de apă, trebuie să ai în vedere, că de funcționarea pe termen lung a dozatorului de apă, depinde într-o mare măsură cum aplici procesul de întreținere.