Senzația de picioare grele: 2 sfaturi simple pentru stimularea circulației sangvine

Valurile frecvente de caniculă au o mare influență asupra sănătății psihice și fizice. Printre problemele care pot apărea din cauza căldurii excesive se numără încetinirea circulației venoase și limfatice, care se manifestă în special printr-o senzație de greutate și/ sau de arsură la nivelul picioarelor, precum și prin umflarea lor.

Pentru a evita aceste neplăceri frecvente în sezonul cald, este recomandată stimularea sistemului circulator, printr-o serie de măsuri care țin de stilul de viață. Iată mai jos cum poți să previi sau să limitezi simptomele circulației deficitare la nivelul picioarelor.

Care sunt factorii care afectează circulația sangvină și limfatică

Încetinirea circulației face ca sângele să stagneze în vene, provocând umflarea membrelor inferioare. Fenomenul este însoțit de o senzație de picioare grele, furnicături și arsuri și, netratat, poate avea drept consecințe, printre altele, varicele și hemoroizii. Printre factorii care determină încetinirea circulației la nivelul membrelor inferioare se numără pierderea elasticității venelor, fragilitatea capilară și colmatarea sangelui, o consecință a unei disfuncții a ficatului, rinichilor sau intestinelor.

Apariția acestor factori are cauze care pot ține de stilul de viață, precum excesul de greutate, consumul de tutun, alcool, cafea în exces, o alimentație dezechilibrată, deshidratarea, sedentarismul, dar și anumite medicamente, precum contraceptivele, precum și vârsta și ereditatea.

Ce măsuri iei pentru a stimula circulația la nivelul membrelor inferioare

Este indicat să consulți un medic dacă senzația de picioare grele și de arsuri la nivelul acestora își face apariția. În paralel, poți adopta mai multe măsuri pentru gestionarea acestei probleme care țin de modificarea stilului de viață.

Ai grijă de sănătatea ficatului, rinichilor și a intestinelor

Excesul de grăsimi rele, diverse toxine, deshidratarea și procesul de oxidare afectează nivelul de fluiditate al sângelui. Substanțele care provoacă îngroșarea sângelui sunt procesate de ficat, deci este esențial ca acesta să funcționeze corespunzător. Circulația de la nivelul membrelor inferioare poate fi îngreunată și de modul de funcționare al colonului și rinichilor. Deci este important să stimulezi activitatea ficatului și rinichilor și să eviți constipația. Există o serie de plante care au acțiune asupra acestor organe, iar printre acestea se numără anghinarea, păpădia și scoarța de tei, dar și vița de vie roșie, urzica, nalba și feniculul. O combinație a acestor plante, consumată sub formă de ceai, ajută la drenarea ficatului și rinichilor și la stimularea tranzitului intestinal. De asemenea, suplimentele de protectie ficat sunt utile pentru a ajuta acest organ să funcționeze corespunzător.

Adoptă dieta mediteraneană

Pentru a stimula circulația venoasă este recomandată o bună hidratare pe tot parcursul zilei, evitarea substanțelor stimulatoare, precum cafeaua și alcoolul, și a alimentelor care conțin multă sare.

Dieta mediteraneană este cea mai indicată pentru stimularea circulației la nivelul membrelor inferioare. Se recomandă consumul de:

  • Alimente bogate în acizi grași Omega 3, care ajută la fluidizarea sângelui și echilibrează nivelul colesterolului, precum uleiurile de rapiță, in, susan, nuci, semințele oleaginoase și peștele gras;
  • Legume bogate în fibre, precum sfeclă, spanac și țelină, care ajută la prevenirea constipației;
  • Legume care conțin sulf, ce ajută la purificarea sângelui, precum ceapă, usturoi, varză, broccoli, praz, ardei;
  • Fructe bogate în flavonoide și carotenoide, care favorizează circulația la nivel general, de la coacăze și citrice la fructe de pădure, afine și caise;
  • Alimente bogate în vitamina E, care subțiază sângele și combate inflamația, precum uleiul din germeni de grâu, alunele, migdalele, fisticul.

Se recomandă limitarea consumului de carne, în special cea roșie, de mezeluri și brânzeturi, în favoarea peștelui și a ouălor, dar și a aportului de carbohidrați, mai ales din produse rafinate, precum pâinea albă și produsele de patiserie.

Sfaturile de mai sus sunt simplu de adoptat și te vor ajuta să ai grijă de picioarele tale în sezonul estival.

Sursa foto: Freepik