Strategii eficiente pentru reducerea consumului de combustibil al mașinii

În contextul scumpirii constante a combustibililor și a preocupării majore pentru mediul înconjurător, reducerea consumului de combustibil devine o preocupare constantă. Prin aplicarea unor strategii simple și eficiente, traseele pot deveni mai sustenabile și mai economice, fără a sacrifica confortul sau eficiența călătoriei.

Înainte de a porni la drum

O întreținere corectă a mașinii combinată cu un stil de condus responsabil pot reduce cu până la 25-30% consumul de combustibil, adică mai mult de un sfert. Pe termen

lung, banii economisiți pot fi investiți în hobby-uri sau relax, o vacanță, un set de scule sau, de ce nu, la o experiență de pariuri sportive. Înainte de a porni la drum, anvelopele trebuie verificate măcar o dată pe lună, să aibă presiunea conform manualului mașinii. Un pneu dezumflat atrage după sine un consum mai mare de combustibil din cauză că opune o rezistență mai mare la rulare. E recomandat ca mașina să nu fie prea încărcată, deoarece o greutate mai mare duce la un consum mai mare, iar când mașina este alimentată, să nu fie supraalimentat rezervorul. Cum temperatura combustibilului este, de regulă, mai mică decât cea exterioară este posibil ca acesta să se dilate în rezervor și să se scurgă în afară în timpul deplasării, mai ales la frânare.

În timpul călătoriei

Accelerările bruște și frânările puternice pot duce la un consum crescut de combustibil. Prin menținerea unei viteze moderate și prin anticiparea traficului și a semafoarelor, se reduce semnificativ consumul de combustibil al mașinii. De asemenea, nu e reomandată viteza foarte mare, deoarece aerodinamica devine un factor important în consumul de combustibil la viteze ridicate. S-a demonstrat faptul că. la drum întins, atunci când sunt deschise mai multe geamuri, consumul de combustibil e mai ridicat. Chiar și utilizarea excesivă a aerului condiționat are același rezultat, de aceea, pe cât posibil, e recomandat să fie folosită ventilația.

Utilizarea sistemului Start/Stop și a frânei de motor

Multe mașini sunt dotate cu un sistem Start/Stop, care oprește motorul atunci când mașina staționează. Specialiștii recomandă folosirea acestui sistem doar în momentul în care mașina se oprește mai mult de un minut, deoarece repornirile repetate uzează mai rapid acumulatorul şi demarorul, iar preţul de înlocuire a acestora va depăşi cu siguranţă economia de combustibil care se face. Obiceiul de a folosi frâna de motor chiar și în oraș, în apropierea unui semafor sau intersecții, are efecte benefice asupra consumului de carburant, dar și asupra eficienţei frânării şi a nivelului de uzură a plăcuţelor de frânare. Chiar și în momentul în care se coboară pe o pantă e indicată folosirea frânei de motor pentru a menține sau micșora viteza. Mașinile moderne sunt echipate cu Unități Electronice de Control (ECU), care ajută mașina să consume mai puțin combustibil atunci când rulează la vale.

Planificarea traseelor eficiente și alternativele eco-friendly

O planificare a traseului poate ajuta la evitarea rutelor cu trafic intens sau cu multe semafoare și la alegerea traseelor mai scurte și mai eficiente. Se pot utiliza aplicații de navigare pentru a evita blocajele și pentru a găsi cele mai rapide și mai puțin congestionate căi de deplasare. Tehnicile de conducere eco-friendly, cum ar fi coasting-ul și reducerea turației motorului înainte de schimbarea treptelor de viteză, pot contribui semnificativ la reducerea consumului de combustibil al mașinii. Dacă se dorește reducerea în mod semnificativ a consumului de combustibil al mașinii, se pot lua în considerare utilizarea unor alternative eco-friendly, cum ar fi vehiculele hibride sau electrice. Aceste vehicule utilizează tehnologii avansate pentru a reduce sau chiar elimina complet consumul de combustibil și pentru a minimiza impactul asupra mediului.

Sursa foto : Pixabay