Tipuri de aparate dentare și beneficiile lor

Aparatele dentare sunt instrumente eficiente pentru corectarea diferitelor patologii ale mușcăturii. În 95% din cazurile clinice, acestea permit restabilirea ocluziei corecte fără intervenție chirurgicală.

Astăzi, în ortodonție și evident la clinica stomatologică Dento Care, există diferite tipuri de aparate dentare, fiecare dintre ele având propriile sale caracteristici și beneficii.

Aparate dentare fixe

Aparatele dentare fixe sunt ligaturate și neligaturate. În primul caz, arcul este atașat de încuietori cu inele elastice, iar în al doilea caz este introdus în cleme speciale. Avantajul sistemului de ligatură este confortul. Elasticitatea ligaturilor pentru corectarea mușcăturii face ca aparatul să fie mai confortabil. Dar, în același timp, complică igiena și necesită înlocuire regulată. Un sistem fără ligatură nu necesită vizite frecvente la ortodont și este mai ușor de îngrijit, dar costă puțin mai mult decât unul cu ligatură.

Aparat dentar metalic

Aceasta este o opțiune testată în timp, eficientă și de încredere pentru corectarea diferitelor patologii ale mușcăturii. Pentru fabricarea lor se folosesc oțel, titan, aliaje. In ortodontie se folosesc aparate dentare metalice neligaturate și de ligatură, standard, H4 (versiunea inovativă – modele reduse). Avantajele includ fiabilitate, putere, perioadă mai scurtă de purtare (fac față mai repede diferitelor patologii decât altele), eficient în majoritatea cazurilor clinice, disponibile unui segment larg de utilizatori.

Aparat dentar ceramic

Astfel de aparate dentare, pe care le poți solicita la clinica stomatologica, sunt realizate din ceramică dentară mono- sau policristalină. Culoarea materialului este de obicei potrivită cu nuanța smalțului pacientului. Sunt utilizate atunci când este important să se păstreze estetica dentiției în timpul procesului de tratament. Există aparate dentare ceramice fără ligatură și cu ligatură. Avantajele includ estetica vizuală, adaptare rapidă, lipsa reacțiilor alergice, risc minim de rănire a membranelor mucoase.

Aparat dentar safir

Aparatul dentar din safir este fabricat din safire cultivate artificial. Pe dinți aparatul dentar este practic invizibil, deoarece nu are culoare, ci este transparent. Acest tip de construcție este durabil, are un aspect frumos din punct de vedere estetic, dar necesită o igienă atentă. Aparatele dentare din safir sunt cele mai scumpe dintre modelele transparente. Arcurile pentru atașarea structurilor sunt, de asemenea, realizate din diverse materiale. Tipul de material depinde adesea de cazul clinic specific și de stadiul tratamentului ortodontic.

Aparat autoligaturant Damon Q

Aparatele dentare autoligaturante Damon Q sunt cele mai utilizate și mai eficiente din sistemul Damon. Sunt mai vizibile decât ceramica, dar mai fiabile. Nu se rup (chiar dacă suportul se desprinde brusc, acesta poate fi refixat fără înlocuire). Sistemul folosește forțe mai ușoare, echilibrând și eliminând dezechilibrele musculare în prima etapă. Arcul ortodontic în sine este foarte ușor și nu permite dinților din față să meargă înainte inutil, depășind presiunea naturală a buzei, iar dacă buza ține dinții, atunci arcul care încearcă să corecteze dantura, va extinde dentiția, ceea ce este necesar pentru tratamentul ortodontic. Nu acționează la fel de agresiv precum aparatele dentare de ligatură, care ar împinge dinții înainte.

Aparatul dentar Damon Q este realizat din metal, cu formă de diamant și dimensiuni în miniatură. Fiecare bracket este un mecanism ortodontic cu drepturi depline, cu anumiți parametri încorporați în el și un mecanism de închidere și fixare SpinTek fiabil.

Aparat autoligaturant Damon Clear

Aparatul autoligaturant Damon Clear este un sistem ortodontic de ultimă generație pentru corectarea ocluziei și a nealinierii dinților. Și-a primit numele de la dezvoltator – un medic din SUA Dwight Damon, care a creat aceste aparate dentare în anii 80. În acest sistem, impactul asupra poziției elementelor dentare este autoligatura pasivă. Arcul de putere al structurii este atașat fără ajutorul vreunei ligaturi, și prin urmare se autoligaturează. Pentru a ține arcul pe suprafața dinților, se folosesc elemente de fixare speciale cu capace.

Aparatul autoligaturant Damon Clear este fabricat din alumină monocristalină transparentă, făcându-l lider în industrie în ceea ce privește estetica. Sistemul este practic invizibil pe dinți, și prin urmare, este foarte popular. În plus, acest design este rezistent la solicitări mecanice și poate rezista la sarcini semnificative. Arcul de putere are o memorie a formei, adică tinde să revină la poziția inițială, și acest lucru contribuie la apariția presiunii asupra dinților făcându-i să se miște treptat într-o direcție dată.

În clinica stomatologică, medicii ortodonți efectuează tratamente folosind toate tipurile de aparate dentare. Selecția aparatelor dentare se efectuează individual, în funcție de situația clinică a pacientului și de dorințele acestuia.