Acoperă deficitul de personal cu lucrători temporari, folosind serviciile unui agent de muncă temporară

Numărul angajaţilor din hoteluri şi restaurante s-a redus cu 20 de procente, până la 150.000 în ultimul an, pe fondul pandemiei arată datele Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii. Cei mai mulți angajați s-au reprofilat. În aceste condiții, cum găsești lucrători temporari?

După un an cu peste 460.000 de șomeri și zeci de mii de contracte încetate prin acordul părților, vaccinarea și ridicarea restricțiilor au adus sunt semnale pozitive în piața muncii. Ai reluat probabil planurile de dezvoltare a business-ului și de angajare. Însă mulți dintre cei care și-au pierdut locurile de muncă sezoniere sau permanente, pe fondul crizei sanitare, s-au reprofilat către alte domenii. Și apare din nou situația pe care o întâmpinai poate în 2018-2019, unde găsesc oameni?

Acum îți poți completa echipa cu lucrători temporari, fără a avea grija recrutării acestora, a gestionării documentelor necesare angajării ori a calculului salarial. Un agent de muncă temporară poate prelua toate aceste responsabilități:

„Munca temporară este flexibilă și se aplică pentru activitățile sezoniere, ocazionale sau nu, pentru înlocuirea angajaților permanenți aflați în concediu de odihnă sau creșterea si ingrijirea copilului. În aceeași măsură poți apela la muncă temporară pentru perioade de vârf ori în cazul reducerii volumului de business sau când angajările sunt înghețate în companie”, spune Alina Buzata, HR Consultant în cadrul BIA Lease.

Echipa BIA Lease – agent autorizat de munca temporară pune la dispoziție personal din domenii variate, pentru o perioada prestabilită. Membrii echipei recrutează sau preiau angajații temporari și oferă următoarele servicii de salarizare și administrare de personal:

  • Stabilesc întâlniri cu salariații temporari, în vederea informării legate de documentele necesare angajării, condițiile de muncă și fișa postului.
  • Pregătesc și semnează documentele necesare angajării, cum ar fi contractul individual de muncă.
  • Întocmesc actele adiționale și deciziile, pregătesc şi transmit către autorităţile abilitate registrul electronic de evidență al salariaților.
  • Calculează salariile, procesează documentele primare legate de prezența unor elemente adiționale de natură salarială.

 

Iată ce ar trebui să știi despre drepturile lucrătorilor temporari:

Salariații temporari, la fel ca ceilalți salariați ai angajatorului, au acces la facilități și servicii în aceleași condiții.

Salariul pe care salariatul temporar îl primește pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care îl primește salariatul angajatorului, care prestează aceeași muncă ori una asemănătoare cu cea a salariatului temporar.

Contractul de muncă temporară nu poate avea un termen mai mare de 24 de luni. Această durată poate fi prelungită pe perioade succesive, care împreună cu perioada inițială, nu trebuie să depășească 36 de luni.

Citește aici interviul cu Alina Buzata, HR Consultant BIA Lease pentru a afla care sunt pașii colaborării cu agentul de muncă temporară.