Durerile articulare și cauzele lor mai puțin cunoscute

Corpul unui om are în jur de patru sute de articulații cu ajutorul cărora poate beneficia de mobilitate și de flexibilitate, însă în foarte multe cazuri, din cauze diverse, pot apărea durerile articulare.

Acestea reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, iar în ultimul timp se poate observa că acestea apar nu neapărat legat de înaintarea în vârstă. Articulațiile reprezintă acele mecanisme complexe care sunt alcătuite din cartilaje, ligamente, membrane, fluide și țesuturi, iar cauzele pe care le au durerile articulațiilor pot fi diverse. Tratamentul aplicat în cazul apariției acestora poate consta într-un supliment articulatii eficient care să îndepărteze durerea rapid.

Cum pot fi identificate durerile articulare și care sunt cauzele acestora?

Durerile articulare se referă atât la artrită, cât și la osteoartrită, iar acestea pot avea mai multe origini. Poate fi vorba despre origini traumatice (dureri apărute în urma unor accidente, căderi, lovituri – entorse, luxații etc.), despre origini inflamatorii (artrită atunci când este implicată întreaga articulație, tendinită atunci când inflamația afectează tendoanele), despre origini mecanice (durere cauzată de o malformație sau de uzură a cartilajelor, mai ales în cazul osteoartritei) sau despre origini infecțioase (durere legată de un virus).

Dacă este vorba despre artrită, atunci durerea este de origine inflamatorie și provine dintr-o inflamație sau infecție (poate fi vorba chiar despre articulații roșii și umflate și dureri care nu te lasă să dormi noaptea). Dacă este vorba despre osteoartrită, durerea este una de origine mecanică și este cauzată de uzura cartilajului (articulații rigide la trezire și durere în scădere odată cu utilizarea articulațiilor respective). Durerile articulare pot apărea și ca urmare a unor traume provocate de căzături sau de lovituri.

Artrita acută, cea care afectează mai multe articulații, poate fi cauzată de infecții virale, de debutul unor tulburări articulare sau convulsii legate de o tulburare cronică articulară existentă, de boala Lyme, de gonoree sau de infecții bacteriene streptococice, precum și de artrita reactivă sau gută. Artrita cronică poate fi cauzată de tulburări inflamatorii precum artrita reumatoidă, artrita psoriazică, lupus eritematos sistemic sau de artrita idiopatică juvenilă.

Care sunt simptomele durerilor articulare?

Durerile articulare se pot manifesta în moduri diverse. Acestea pot apărea fie fără vreun motiv care să fie aparent, fie în timpul unor mișcări mai bruște, pot apărea în mod treptat sau dintr-odată, iar durerea acestora poate scădea în repaos sau poate persista, putând fi, de asemenea, vorba despre o durere de scurtă durată sau despre una care durează mai mult în timp. Durerile articulare pot fi însoțite și de simptome precum rigiditate la nivelul articulației, umflătură, roșeață, senzația de căldură în articulație, lipsa flexibilității, pierderea mobilității.

Diagnostic și tratament al durerilor articulare

Dacă se urmărește evaluarea durerii articulare, este nevoie mai întâi de stabilirea unei cauze a afecțiunii articulare. O tulburare sistemică gravă poate avea nevoie de tratament specific imediat. Vei ști că ai nevoie de o evaluare în vederea unui diagnostic corect atunci când prezinți umflături, senzația de căldură sau roșeață la nivelul articulațiilor. În vederea tratării durerilor de acest fel, cunoașterea unor beneficii curcuma poate fi de mare ajutor.